donderdag 13 november 2014

0362 Dictee woensdag 12 nov 2014 (2): dictee Cuijk √

Dictee - dictees [0362]

Cuijk al zeventig jaar bevrijd

1. De dagen vóór 10 mei 1940 deden voor de Cuijkse bevolking die zelfs toen nog volhardde in het chicaneren over allerlei pietluttigheden, welhaast kafkaësk aan: een pantser- en goederentrein met sardonisch lachende infanteristen reed zonder enige consideratie linea recta door de Maaslinie, waardoor het toch al dilettanterige verzet een compleet echec werd.

2. De reikwijdte van de waargebeurde bronzenklokkenroof in 1942 door het Duitse rapaille, daarbij geassisteerd door een tweetal Cuijkse chantabele schlemielen dat een kat-en-muisspelletje speelde met de slecht uitgeruste bewakers van de vlakbij gelegen rivierenkazemat, mag geenszins gebagatelliseerd worden.

3. Twee Amerikaanse parachutisten, deel uitmakend van het geallieerde leger, werden op 17 september 1944 euforisch begroet door een surveillerende patrouille toen ze per abuis uit hun vliegtuig sprongen en zieltogend landden vlak achter een beganegrondwoning ergens tussen Cuijk en Haps; Cuijk leek bevrijd!

4. In de zestiger jaren werd Cuijk, op voorstel van een gemeenteambtenaar, een pietje-precies die niet hield van
ad-hocbeslissingen, bevrijd van het opzichzelfstaand raadhuisje dat wegens zijn rolstoelonvriendelijkheid weg moest, hetgeen weliswaar niet een-twee-drie, maar op de lange duur toch rigoureus geschiedde.

5. Het was alle hens aan dek toen totaal geshakete jongetjes,
spring-in-‘t-velds nog, die marihuana dealden in het rattenhuis, zich met grote vreze met een delirium meldden bij heilbrengende  boeddhistische monniken, waarna men door het pand ijlings te laten imploderen, Cuijk terzelfder tijd bevrijdde van een aftands gebouw en van een drugsprobleem.

6. Meer dan een decennium geleden zijn we ook bevrijd van de deplorabele restanten van het Homburgcomplex met als resultaat een braakliggend terrein waar fanatieke botanici op zoek gaan naar appetijtelijk guichelheil, gecraqueleerde oeroude herfstbladeren en naar het tot dusver nooit gevonden kruidje-roer-mij-niet.

7. Tot ons aller ontgoocheling zijn we echter nog lang niet bevrijd van het foeilelijke, aaneengeflanste gebouwencomplex van Nutricia in het centrum van Cuijk, van de overlast door de vele hybride auto’s en colonnes emissierijke trucks in het centrum van het altijd weer querulante Haps, van het motorcrossen op het Lomboks circuit en van het naoorlogse hapsnapbeleid met betrekking tot de inrichting van het Louis Jansenplein.

8. En ten slotte zij vermeld dat we ook nog niet bevrijd zijn van het eeuwige raadslid Siroen dat zichzelf en ons zo nodig wilde bevrijden van het in de pittoreske beeldentuin geplaatste scandaleuze sculptuur van een vrouw met een fascinerend voluptueuze façade.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten