dinsdag 25 november 2014

0382 Dictee woensdag 26 nov 2014 (5): dictee 802 (deel 1) √

Dictee - dictees [0382]

Dictee 802 (deel 1)

Dictee 802, alinea 1 t/m 3.

1. Bij rouwadvertenties zag je vaak een carrélijn [vette lijn + haarlijn erbinnen, ook: kaderlijn]. Spreek carrément (ronduit, of wellicht vierkant?). Een cartel [uitnodiging duel] zal wel niet uitnodigen op een cartelschip [oorlogsschip met uit te wisselen gevangenen]. Garçon, de carte [geen 'uh' uitspreken], s'il vous plaît (s.v.p.). Cartuning [autotuning: opvoeren en pimpen] heeft niks met muziek van doen. Carvon is een naar karwij ruikende vloeistof. Barcelona stapte naar het CAS (TAS). Een casemod [speciale computerbehuizing] is geen mot, een bug mogelijk wel. Het cassandracomplex is genoemd naar Cassandra, dochter van Priamus. Hij heeft een cassante [scherpe] tong. In Nederland is het hof van cassatie de Hoge Raad der Nederlanden, in België het Hof van Cassatie. Een casseiver is een cassettereceiver. Een castagnaccio is een Italiaanse kastanjetaart. Castor en Pollux zijn tweelingen en Tweelingen. Op casual friday zie je vast veel casual gaming [om de tijd te doden]. Ik moet van mijn ouders naar cat (kattenbak - catechisatie).

2. Die (beroemde)kunstenaars verdienen catalogues raisonnés [systematisch]. Is dat een typisch catch 22-geval [catch 22 =
dilemma of si­tu­a­tie waar je niet uit raakt we­gens te­gen­strij­di­ge re­gels of
voor­waarden
]? De dokter zei: "Het is catarrale enteritis." Een bekende catchphrase is 'Oogjes dicht en snaveltjes toe'. In qat zit cathine (een alkaloïde). Makkelijk zat hier, je weet dat alles met een 'c' begint … Het Catshuis is het voormalige buiten Sorghvliet van Jacob Cats, sinds 1963 ambtswoning van de Nederlandse minister-president. Niet leuk, als je onder het Caudijnse juk [plaats: Caudium] moet doorgaan. Hij uit zich vaak met caustische [bijtend] spot. Dat met Van der Lubbe was een cause célèbre. De cava is mousserend [wijn], de kava (kawa - bedwelmende drank) niet. Een cavaliere servente
[vas­te be­ge­lei­der en min­naar van een ge­huw­de vrouw] dient zich cavalièrement [ridderlijk, als een cavalier - kaa-vahl-jee] te gedragen. Cave canem! Pas op voor de hond! Cayennepeper wordt ook chilipeper genoemd. Het is feest: caviare to the general! Hij is lelijk onderuitgegaan. Rondelang reed de uitloper op kop. Hij luisterde naar rockmuziek in zijn rokfauteuiltje. De dochters van die edelman waren uitgesproken rouees [losbandig].

3. Hoeveel mach (Ma) kan een F-16-vlieger halen? Dat smaakt vast niet: roggenstaart op roggebrood! De CCD (colony collapse disorder) bij bijen is de verdwijnziekte. Een CCU is een coronary care unit, een hartbewakingseenheid. Een cd-e is een compact disc – erasable, wisbare cd. Een Europees veiligheidskeurmerk voor producten is CE, Conformité Européenne. Cecemel [VD, GB: cécémel!]is een chocoladedrank, een cecogram braillepost. Het (de) cederhars werd door de Ouden gebruikt voor het balsemen van lijken. De Cefta is de Central European Free Trade Association, de Centraal-Europese Vrijhandelsassociatie. Een celestijn(er) is een celestijner monnik. Wat is cellbroadcast? Tekstbericht naar alle telefoons in een bepaald gebied - zonder gebruik nummer! Monniken kunnen in cellae [cella: klein woonvertrek monnik in klooster] leven. Cellysis [cel stuk, celmembraan verbroken] en cellysaten [dusdanig preparaat] hebben met elkaar te maken. Daar loopt anderhalve cent [lang en kort persoon naast elkaar].

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten