vrijdag 7 november 2014

0353 Dictee woensdag 05 nov 2014 (8): dictee 798 (deel 2) √

Dictee - dictees [0353]

Oefendictee 798 (deel 2)

Hierbij de alinea's 4 - 6 van dictee 798.

4. Vervelend, jouw répondre en Normand [ontwijkend]. De reporente [refirente, korte termijn] is verhoogd. Een reprograaf werkt op de repro(ductie). Prulpoëten worden aangeduid met reptilia Parnassi. De république des lettres is de republiek der letteren, vergelijk: res publica litteraria. Bij rescissie wordt een testament ongeldig verklaard. Reseceren is operatief wegnemen. Reserva [enige tijd op fust en langere tijd op fles] is nu eenmaal geen crianza [idem, korte tijd op fles]. Een vrouwelijke (ouwe) zeur is een dramster, eitekop, femelkont, kieskauwster, klooister, (ouwe) loel, troela, seibelaarster, slijmjurk, tuthola, zagevrouw, zeikster, zeiklijster, zeikmier, zeikstraal of zemelknoopster. In de Residentie vind je heel wat résidences (van residentieburgers dus). In Frankrijk heette de resistentie de résistance. Is dit contract echt resiliabel [opzegbaar]? De Scherpe Resolutie stamt van 1617.

5. Het resonantie-effect is het doneren of accepteren van elektronendichtheid via overlap van pi-orbitalen. Een respectueuse is eigenlijk een putain respectueuse [prostituee]. Dat zijn res praeternaturales, bovennatuurlijke dingen, zo leert de theologie. Het tijdvak van 1814-1830 wordt de restauratie genoemd. Het rustelozebenensyndroom wordt ook aangeduid met restless legs. De RET is de Rotterdamsche Electrische Tram (Rotterdams stadsvervoerbedrijf). De retardatietheorie is de theorie van Bolk. Een retardo [kansarm kind] heeft maar weinig kansen. Zeg, ik ben niet achterlijk, ik ben geen retard [rie-tahrt] (achterlijk iemand). Een Retiër en een Retische leefden in de Romeinse provincie Noricum. Het
Reto-Romaans stamt uit de Romeinse provincie Raetia.

6. Kennen jullie de Drachtster kopieer-, corrigeer- en correctiefabriek, het taal- en spelfoutendestructiebedrijfje DrukDruk? (DrukDruk is een voorbeeld van CamelCase, net als GroenLinks, ChristenUnie, JavaScript en FireFox - laatste twee niet in wdb.). Zo'n filosoof moet je gewoon retorqueren [met eigen woorden bestrijden]. Een retourbiljet is een heen-en-terugbiljet. Een ignatiaanse retraite is er een van 30 dagen op basis van de Geestelijke Oefeningen van Sint-Ignatius van Loyola (kan ook in verkorte vorm worden gedaan). Kan dat retrievalsysteem [opzoeken in databank] ook produceren wat een retriever [jachthond] is? Op dat traktaat volgde later de retraktatie [herroeping]. De retteketetsjingboem [harmonie] kwam ook nog langs bij de koninklijkeonderscheidingontvanger. Hij heeft een olfactorisch [reuk] gebrek. Die reumatoïde artritis is buitengewoon vervelend. Je kent het sprookje van Klein Duimpje en de reus? Reüsseren levert een réussite [succes] op. Dit bericht komt van Reuters [persbureau]. Reuzenbeeld: kolossus. Het was een reuzezwijn dat hij bij het tentamen de vraag over het reuzenzwijn goed had.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten