vrijdag 7 november 2014

0351 Dictee woensdag 05 nov 2014 (6): dictee Schiedam 2014 √

Dictee - dictees [0351]

Groot Schiedams Dictee 2014

Ziek en zalig: Liduina  van Schiedam

1. Op Palmzondag 18 maart 1380 geschiedde het: Liduina van Schiedam zag het levenslicht, als vijfde kind van negen en enige dochter van Peter Janszoon en Pieternel, terwijl toevallig genoeg de kerkgangers zich in groten getale naar het godshuis spoedden om daar Jezus' lijdensverhaal te beluisteren.


2. Dankzij de pennenvruchten van chroniqueurs en biografen is onze kennis over Liduina geüpgraded: ze was van kindsbeen af hartstikke vroom, op haar twaalfde helemaal niet van zins te zoenen en ze smeekte God stiekem om een ongeneeslijke ziekte, waarna ze op de dichtgevroren Maas ten val kwam, wat leidde tot een gebroken rib en een opengebarsten gezwel in haar rechterzij, zodat ze was veroordeeld tot platliggen.


3. Liduina – zeker geen huilebalk – kon zich geenszins onmiddellijk met haar situatie verzoenen, maar de pastoor wist te bewerkstelligen dat ze Christus' passie ging overdenken, waarna het devotionaliseringsproces kon beginnen met haar consecratie en transsubstantiatie tot gevolg; te harer ere begonnen wonderen plaats te vinden.


4. Een van de archivarissen van het gemeentearchief van Schiedam heeft in 2006 gecheckt bij medewerkers van het Vaticaanse archief van de Congregatie voor de heilig- en zaligverklaring van dienaren Gods of er persuasieve bewijsstukken zijn voor de canonisatie van Liduina van Schiedam.


5. Hoewel het archief van de pauselijke nuntius nochtans geen papieren bewijsstukken voor haar heiligverklaring bevatte, raakte de archivaris niet gestrest, want volgens de Confirmatio cultus  (de verklaring van paus Leo uit 1890) mag Liduina als heilige worden vereerd.


6. Het is sowieso miraculeus dat Liduina's hagiografie niet per se ten gevolge heeft gehad dat Schiedam als Lourdes met zijn talrijke souvenirtjes is geworden; eveneens is het verbazingwekkend dat de relikwieën van de patrones van de zieken de stad niet tot een ongeëvenaard bedevaartsoord als Santiago de Compostela hebben gemaakt.


7. Maar ook zonder pelgrimage zou Schiedam de geschiedschrijving van de bekendste Nederlandse heilige moeten kunnen aanwenden voor commerciële doeleinden door de mystiekste openluchtschaatsbaan van de Lage Landen te exploiteren en daar de gemaniëreerde barokke Liduinatrofee uit te reiken aan de doerak die dat jaar de scheefste schaats heeft gereden.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten