vrijdag 28 november 2014

0394 Dictee woensdag 26 nov 2014 (17): dictee 803 (deel 2) √

Dictee - dictees [0394]

Oefendictee 803 (deel 2)

Dictee 803, alinea 4 t/m 6

4. Zijn zoon en dochter zullen achteraankomen. Ze werden achterelkaar achter elkaar opgesteld. Die auto heeft een achteruitkijkspiegel en achterruitverwarming. Ik vind de Achterhoek een uithoek. Zij zijn achtsteleerlingen. Ik wil ervan af zijn, of zijn afzijn bij iedereen bekend was. Een alzheimerpatiënt leeft bij aide-mémoires. De chirurg benutte een agrafentangetje. Mooi, zo'n akkerwinderand. Priesters, diakens en misdienaars zijn albendragers. In allerijl (in aller haast) haalde hij allerlei, tevens zijn allerallerlaatste streken uit. Een
all-inprijs is all-in. Die allweatherkleding is allweather. Ze ging op pad naar haar alma mater [erenaam universiteit] in een almaviva [wijde, lange mantel]. De Alziende is de aanduiding voor de alziende God. Die amahs, au pairs afkomstig uit een lagelonenland, kun je voor een prikje krijgen. Het anekdoteboek ging weer open.

5. Volgens mij hadden de Amazonen geen flauw benul van de amazonezit. De ambtgenotes hadden een ambtgenotenbijeenkomst. Ank, dat goudsmedenwerktuig is een ank, geen ankh [zie onder].

                                   

6. Is angostura-elixer [uit de bast van een Zuid-Amerikaanse boom] lekker? Zie je dat schip ankerop gaan? Bij het antichambreren bedacht hij dat hij die brief nog moest antidateren (ook: antedateren). De muur had antenafsluitingen. Aoristi zijn zekere werkwoordstijden. Het appendanceje [GB, als je de eindsjwa wel uitspreekt [VD]: appendancetje] zag er spookachtig uit. Hij flirtte à outrance [tot het uiterste]. Is Ardenner ham hetzelfde als Ardense (Ardeense) hesp? Ja. De Ardennees zat op een sjees met een paar ardenners [trekpaard] ervoor. Arrivés zijn boven Jan, arrivees boven Mina. De asielaanvragenbeoordelaar was er helaas niet. Het geledigde aslaatje werd hem uit handen genomen. Een asem, assem of asam is een tamarinde. Een assistent-arts is nog lang geen arts-assistent. Deze attachee is geattacheerd aan haar ambassade en draagt altijd een attachékoffer. Wil je echt Aucaans leren? Zij zijn augustijnen in een augustijnerklooster met augustijner monniken.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten