zaterdag 8 november 2014

0358 Dictee woensdag 05 nov 2014 (13): dictee 800 (deel 1) √

dictee - dictees [0358]

Oefendictee 800 (deel 1)

Dictee 800 (jazeker), alinea 1 - 3.

1. Roodpaars is prune. Is er echt veel verschil tussen arabica- en robustakoffie? De roodte viel erg op. Het rode weeskind is een roodweeskind [nachtvlinder]. Roven doen ze allebei: de roofbij en de roofblei. 'Over de rooie gaan' heeft niets met kleur te maken. Een rookie is een nieuwe speler in een team. Dit ziekenhuis biedt
rooming-in. In de Kerk van Rome is geen sprake meer van het rijke roomse leven. De Rozenoorlog ging tussen, zeg maar, de Witte Roos en de Rode Roos. Bij het roosje-zonder-doorns [akelei] namen we nog een paar roosjes-zonder-doorns [likeur]. Roostin is met de Tudorroos gestempeld tin. Ik vind die doowop [muziekstijl] nu wel erg rootsy [teruggrijpend op verleden] klinken. Ropeskippen [touwtjespringen als sport] heeft niets met kippen te maken. Waar betaalde men ooit met ropijen [roepies]? ROS is de afkorting van return on sales (en ROI van return on investment). Roselle is een gewas uit de kaasjeskruidfamilie.

2. De roshi [zenmeester] was te gast op Rosj Hasjana. Er is geen sprake van synonymie bij rossby- en kelvingolf. Een Rotarian is lid van een Rotaryclub, maar zal niet aan een rotarytafel zitten. Zeelieden duiden Gibraltar aan als de Rots. Is een rotsluiter echt zo rot [laatste soldaat]? 'Rotsmoes' is toch geen rotspuin? De rotspelikaan behoort tot de jan-van-genten. Een hoodoo is een rotspilaar. Een voorbeeld van een rotsstad is Petra. De Rotterdamse kermis is een glaasje bessenjenever met suiker. Een septic tank is een rottingsput. Hij was roué, zij rouee. Rout is raout [deftige avondpartij]. De jesjieve of jesjiva is de Talmoedhogeschool. Op het Portiuncula-aflaatfeest kun je een portiuncula-aflaat verdienen. Is er veel verschil tussen focaccia's en ciabatta's? Dat poppedeinengroepje is de poppelijzen nog maar net ontgroeid, maar die taaie taaitaaipoppen blijft het verrukkelijk vinden. Zou je bij een Noordpoolexpeditie (naar Arctica) ook echt de noordpool kunnen bezoeken?

3. Een pot-au-feu [stoofschotel] kun je eten, een pot à feu [vaas] niet. Geef hem een pot-de-vin [fooi] voor het verzorgen van de pot de chambre [nachtspiegel] … We leven immers in het postelfseptemberbeurscrisistijdperk [letters]. Post coitum kreeg zij een postcoïtumdepressie. Daar heb je die pratatieve vrouw weer. Op de condoleancesite kon je ook het rouwsantje [bidprentje] bekijken. Máxima behoort tot de royals van Europa. Er werd een akte van presentie opgemaakt. Een rozenhoedje is het gebedsformulier bestaande uit een credo, een onzevader, drie weesgegroeten en een klein gloria, gevolgd door vijfmaal een reeks van tien weesgegroeten, een onzevader en een klein gloria * - een zogenaamd tientje - waaronder een heilsfeit wordt overwogen. Die praktikant volgt een practicum. Je kent die woorden toch, hè: 'preëminent' en 'preëmptief'.

* x bidden = kleine letter, naam gebed = hoofdletter.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten