zondag 30 november 2014

0403 Dictee woensdag 03 dec 2014 (6): dictee Nieuwen Bosch Gent 1e graad 13 mrt 2013 √

Dictee - dictees [0403]

Dictee eerste graad 13 mrt 2013 - Nieuwen Bosch - Gent

1. Tijdens de kerstvakantie gaan we altijd op reis naar een Europees land. We kiezen een willekeurige streek, zoals de Franse Alpen of de Spaanse Pyreneeën. Met Kerstmis ligt er altijd meer sneeuw dan met Pasen. Dat was al zo in de middeleeuwen. 's Avonds is het reeds donker, dus het is logisch dat we niet kunnen picknicken of barbecueën. Beeld je in dat het vlees wordt geroosterd tijdens een ijskoude expeditie in de bergen. Wellicht vind je daarna in het donker je chalet niet meer terug. Het licht van de maan of van Mars zal je vermoedelijk niet helpen om dit hachelijk(e) avontuur tot een goed einde te brengen.

2. Wie heeft ooit beweerd dat de woorden 'respectievelijk' en 'verantwoordelijk' makkelijke woorden zijn? Ik in ieder geval niet. Nochtans zijn dit woorden die vaak gebruikt worden door zowel
West-Vlamingen als Oost-Vlamingen. Wie ze niet begrijpt, kijkt best naar de context. Het wordt je dan snel duidelijk wat men bedoelt met dergelijke woorden.


3. Dit dictee was een toepassing op alle woorden die jullie actief of passief hebben geleerd. Wie heeft de minste fouten geschreven? Wie verdient een prijs? Nog een extraatje: wie kan chocolaatje en joden [zonder nadere toelichting ook 'Joden'] foutloos schrijven?
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten