zondag 30 november 2014

0399 Dictee woensdag 03 dec 2014 (2): dictee Nieuwen Bosch Gent 3e graad 02 apr 2014

Dictee derde graad 2 april 2014 - Nieuwen Bosch - Gent

Voor de tweede maal op rij vindt het Groot Dictee van Nieuwen Bosch plaats op onze school. Hiervoor wordt de accommodatie van de basisschool ter beschikking gesteld. Prijs u gelukkig dat dit niet hét Groot Dictee der Nederlandse Taal is, met woorden als 'een przewalskipaardenmiddel' of 'criticaster'. Die worden als te moeilijk beschouwd en dus niet gedicteerd. In een interview legde de linguïst expliciet uit waarom dergelijke woorden werden geselecteerd. We zijn alvast nieuwsgierig wie dit foutloos kan neerpennen.

De dennen stonden in de rondte als een indiaanse tipi. We vlijden ons neer op de met zachte naalden beklede grond en keken naar de Grote Beer. 'Ik word later poëet', meldde ik met een weids gebaar. Niettegenstaande dit een verheven vocabularium is, wordt van jullie verwacht een ongeëvenaarde tekst te schrijven. Dit jaar geen woorden als freudiaans, Zuid-Afrikaans of islamitisch; ook geen grammaticale valstrikken waarbij de werkwoordsvorm wordt verbasterd.  Lijken deze zinnen gekunsteld? Dit kan ik alleen maar beamen.

Tenslotte vragen de actuele en recentelijk weer geüpdatete spellingregels het uiterste van uw communicatieve nauwkeurigheid. Al die sms'jes en e-mails vol typefouten houden uw spelling niet op peil en verminderen uw kans op een medaille.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten