zondag 30 november 2014

0400 Dictee woensdag 03 dec 2014 (3): dictee Nieuwen Bosch Gent 2e graad 13 mrt 2013 √

Dictee - dictees [0400]

Dictee tweede graad 13 mrt 2013 - De Nieuwen Bosch - Gent

1. Ik wil het met jullie hebben over boeken. Ik denk dat er niemand is die zoveel boeken verslindt als ik. Nochtans is dit weggelegd voor elk van jullie. Wellicht kopen jullie niemendalletjes, maar beeld je in wat je kan kopen, mocht je miljonair zijn: mythologische vertellingen over de Griekse oppergod Zeus of de lotgevallen van Franse pubers aan de Middellandse Zee of een middeleeuws verhaal van een Engelse geschiedschrijver. Logisch dat degelijke boeken minder aan jullie besteed zijn. Vermoedelijk dromen jullie weg bij titels als 'De it-girl' [boek en tv-serie] of 'Twilight' [boekenreeks, ook verfilmd]. Maar weet dat kranten zoals 'Het Nieuwsblad' niet alleen voor specialisten zijn bestemd.

2. De studenten van de Vlaamse hogeschool hebben de hele nacht gefuifd in de Kerkstraat. Vermijd dus die buurt, want via een anonieme tip werd ons meegedeeld dat de verwachte geluidsoverlast zwaar overschreden werd. De geschorste fuifbeesten en deejays zullen respectievelijk gestraft en beboet worden. Wie hen veroordeelt of beoordeelt, kan ook door hen worden veroordeeld. Zij voelen zich niet verantwoordelijk voor de spectaculaire en verrukkelijke nachtelijke escapade.

3. Antwoord even op de vraag van een ijverige leerling. Schrijf je juli, joden [zonder nadere toelichting ook 'Joden'], Tweede Wereldoorlog en champagne met of zonder hoofdletter? Wend u tot de leerkracht voor het correcte antwoord.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten