zaterdag 8 november 2014

0357 Dictee woensdag 05 nov 2014 (12): dictee 799 (deel 3) √

Dictee - dictees [0357]

Oefendictee 799 (deel 3)

Bijgaand dictee 799, alinea 7 - 10.  

NB Als u de dictees wilt knippen-en-plakken naar uw eigen pc, doe dan eerst alinea 1 - 3, dan alinea 4 - 6 en vervolgens alinea 7 - 10. Of, doe 7 - 10, plak 4 - 6 erboven en 1 - 3 daar weer boven ...

7. Nooit begrepen, hoe dat nu zat met die plié, grand plié en demi-plié (en superplies = koorhemden). Een poète maudit beoefent geen poésie pure. Heb je die polllijst al ingevuld? Die polakken [Poolse Jood] houden wel van pollakken [witte koolvis]. Pond- of pontekoek zit niet altijd in pondszakken. Een destroyer is een torpedobootjager. Wat draag jij een pomo [postmodern] kapsel, zeg! Op '*onsen' vond ik alleen: fronsen (als znw. wel mv. fronzen), ponsen (ook als znw.), sponsen (als ww. en als znw. ook wel sponzen, hangt ook van de betekenis af), nasponsen (alleen VD, ook: nasponzen) en uitponsen. GB heeft nog afsponsen, waar VD afsponzen heeft. De oogst van '*onzen' is nogal wat groter. Het woord 'roastbeef' kom je niet veel meer tegen ('rosbief' daarentegen wel). De robbenpest is een door het phocine distempervirus veroorzaakte, vaak dodelijke ziekte onder zeezoogdieren.

8. De poise is de eenheid van viscositeit. Voor mij is dat een point d'honneur. Mij vielen op de woorden 'prinsrobertsmetaal' ('prinsmetaal') en 'rob(b)ertskruid'. Welk principe zit er achter robinhoodprincipe en -belasting [van de rijken ---> de armen]? We dansten als en op een ouwe rocker. We verkopen ook rodo's, rododendrons. Roefroef, roeftem, en weg was ie. Komen in het Roelandslied misschien ook een bereisde roel, een razende roeland en/of een stenen roeland voor? Met Hollands roem wordt nieuwe haring bedoeld. Mans-te-roer zijn roergangers. De roerpropeller wordt thans gerepareerd. Aan dameskleren zit soms een roesje (ruche). Hij was zo dronken als een roetetoeter. Waar kwamen de Roethenen ook alweer vandaan? Ontvangen en begrepen, Roger [radioverkeer]. Een r.o.g. is een rijksopvoedingsgesticht. En een Belgische r.o.b. is een rustoord voor bejaarden.

9. Jongeren vinden een karwei soms rof [moeilijk, zwaar]. De vergeetpil heet rohypnol en wordt rooie knol genoemd. Een zeker fabeldier heet Rok. Hou 'm in de rojem [gaten]! Het rokken zit aan een spinnewiel. Ik schrijf het liefst met een rollerball. Bij een rollingdinner rij je van hot naar her. Een rolmenu is een dropdown(menu). Een rolykit is een oprolbaar soort gereedschapskist. Roma aeterna is het eeuwige Rome. Wie spreekt er nog Romanche, en wie nog Romani (Romanes)? Ze heeft haar romeo gevonden. In het Romeinse Rijk schreven ze Romeinse cijfers en romeinse letters. De Ronde van Frankrijk is de Tour (de France) en de Ronde van Vlaanderen is een eendaagse klassieker in het voorjaar. Er ligt nog een rijstebrijberg aan breiwerk. De gedeputeerden (deputés) van de Partij voor Zeeland (PvZ) stemden tegen de voorstellen.

10. We hebben her- en derwaarts gezocht. Radvensters, roosvensters, oeils-de-boeufs en oculi zijn rondlichten. Die Goeree-Overflakkeese rondjes [aardappelen] smaakten me best. Een rondom-lelijk is rondomrond lelijk. Een rond-point (Belgisch-Nederlands: rondpunt) is een rotonde. Een roner is een slowcooker waarin vacuümgetrokken (VD, vergelijk: een vacuüm getrokken) voedsel au bain-marie wordt bereid. Zo'n ronkedoor [door de kudde verstoten olifant] zal wel eenzaam zijn. De röntgen is een zekere eenheid van straling. Er is daar een kinderpartij mét ronzebons [poppenkast]. Van de Rooie Vrouwen hoor je niet veel meer. De Rode Halve Maan doet goed werk, de Rode Davidster trouwens ook. Anerytropsie is roodblindheid.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten