zaterdag 15 november 2014

0365 Dictee woensdag 12 nov 2014 (5): dictee Wezep √

Dictee - dictees [0375]

Negende Groot Wezeper Dictee (auteurs: docenten Agnieten College)

1. Ons onderwijs gaat naar de filistijnen. Een teveel aan kinderen verkommert in openleercentra (op internet meestal: open leercentrum, evt. hoofdletters) of zit achteruitlerend in een ouderwets ingericht lokaal. In lerarenkamers wordt veel gedubd. De bedrijfsvoering is kaduuk, de bleinen staan op de portemonnees. De onderwijsbranche is zo langzamerhand kreupel geworden. Zo hoorde ik laatst iemand jeremiëren.

2. Toch willen didactici niet ten eeuwigen dage blèren over het feit dat onderwijsinnovatie nauwelijks rendeert. Integendeel, het is een kolfje naar de hand van hen, die gespitst zijn op progressie: de
aspirant-innovator, ofwel de leerling.

3. Zij kunnen hun onderwijs heden ten dage zelf inrichten, met utiliteiten als schootcomputers, gsm’etjes en smarthorloges, die onbegrensde mogelijkheden in zich herbergen.

4. De crux is echter, dat voor een enkele docent deze verandering nog een ver-van-mijn-bedshow is. Maar daar wordt hard aan gewerkt.

5. Blijmoedig werken de jongeren nu aan hun ontplooiing en ze kunnen naar hartenlust gebruikmaken van hun nieuwste gadgets, zonder dat superieuren zaniken over het gebruik ervan. Slechts zelden wordt er onvrede geuit, want eenieder heeft het zienderogen naar de zin.

6. Je kunt dus zeggen dat het crescendo gaat. Want hoe je het ook wendt of keert, ze doen in elk geval meer dan vroeger. Toen zaten we vaak als brave hendriken lijdzaam toe te zien hoe de leraar zich uitsloofde om de les zo interessant mogelijk te maken. We hoefden alleen maar te luisteren en dat is nu niet meer voldoende.

7. De economische malaise veroorzaakt een fikse
haal-de-broekriem-maar-aanmentaliteit, dus ook in het onderwijs. We moeten roeien met de riemen die we hebben, de hand op de knip houden en meer van die malheureuze clichés.

8. Maar wat men aan het zaad spaart, verliest men aan de oogst. Daar zijn we ons in Wezep terdege van bewust. Wij bezigen het motto: “Alles sal regkom!” [VD]

9. En dat het hier al goed zit, bewijst vanavond: in groten getale trekt men naar school voor het goede doel. ’s Avonds zitten ouders,
gt-leerlingen (*), havoleerlingen en vwo-leerlingen, gewapend met een blocnote en schrijfgerei, zich in het zweet te werken om als een hbo’er of als academicus uit de verf te komen.

(*) vmbo-gt: gemengde/theoretische leerweg ook apart: vmbo-g en vmbo-t
 

10. Als we in ogenschouw nemen dat we hier massaal bijeengekomen zijn om de kansen op genezing van kinderen met kinderkanker te vergroten, valt er over de participanten aan het onderwijs weinig te meieren.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten