vrijdag 28 november 2014

0395 Dictee woensdag 26 nov 2014 (18): dictee 803 (deel 3) √

Dictee - dictees [0395]

Oefendictee 803 (deel 3)

Dictee 803, alinea 7 t/m 10.

7. Of mag augustijnenklooster ook? Ja. Die autostradebrug staat op instorten. Gevonden met '*lettre*': au pied de la lettre (letterlijk), een x avant la lettre (voordat er eigenlijk van x sprake was), gens de lettres (letterkundigen, schrijvers), een lettré (kenner en minnaar van de letteren, synoniem: geletterde), lettre de cachet (verzegelde brief, benaming voor geheime koninklijke bevelschriften tot gevangenneming of verbanning, vóór de Franse Revolutie), porte-lettres (omslag(en) voor stukken en brieven) en république des lettres (republiek der letteren, vergelijk: res publica litteraria). Ook nog: bellettrie = beoefening van de schone letteren. Awel, dat bedoel ik nu! Adukibonen zijn azuki's [beide: oe]. De sandalwoods, de sandelhoutpaarden, zijn afkomstig van Soemba, het Sandelhouteiland. Een sazspeler sazt.

8. De sancerre is een droge, witte loirewijn bereid uit de sauvignon blanc. Een samoreus voer oorspronkelijk op de Samber. Bij de overgang van 'potlepel' naar 'pollepel' is er sprake van sandhi. SARS is het severe acute respiratory syndrome (GB, VD -  besmettelijke, ernstige longziekte, VD heeft kleine letters). 'Sarahs bikinietje' schrijf je zonder apostrof. Haar savantegedrag maakte het alleen maar erger, ondanks haar savante [geleerde] resumé [samenvatting]. De rajneeshies of sannyasins volgen Bhagwan Shree Rajneesh. Mijn deur staat wijd open, zeg maar: wagenwijd open voor je. Hij bezit om ende bij (om en bij, praeter propter) 120 hectare grond. Is het een non-issue dat one-issuepartijen geen toekomst hebben? In het holst van de nacht vond te midden van de apen op het scherp van de snede tot bam een hevig man-tot-mangevecht plaats.

9. Een boustrofedon moet je om en om lezen. De tijd schafte raad: we schaften het aan en schaftten daardoor later. Schizomyceten zijn splijtzwammen. Schmierenleden trekken meestal rond. Hoeveel schilling [O] was in 2000 een shilling [GB] waard? Dat is een van de schrijnendste gevallen. Die schroodbeitel kun je wel op de schroothoop gooien, samen met die strijkvijl. De christelijke Schriftgeleerde ging in de clinch met de joodse schriftgeleerde. Werkt een schredenteller schredegewijs? Een scuba is een self-contained underwater breathing apparatus (onderwaterademhalingsapparaat dat niet van elders gevoed wordt). Hij schoot in een Franse colère [razend worden] en bad toen maar een Frans Paternoster [vloeken]. In Lloyd's Register (ook: scheepsregister) staat A voor eerste rang (of: klas) en B voor tweede rang (klas). Ze is altijd classy [ah] [stijlvol] gekleed.

10. Hij strooit met doctor Clavannetjes. Bij het schaatsen is het voor Nederland vaak een (clean) sweep [alle prijzen, 1, 2 en 3]. Clementia tecta rigore (mildheid onder de schijn van strengheid) lijkt me beter dan het omgekeerde. Het was Cleopatra zelf, die haar cleopatrakapsel [wel gelexicaliseerd!] verafgoodde. Wat houdt precies de Oudbisschoppelijke Cleresie of Cleresij in? Een donker pak met collaar van rooms-katholieke geestelijken is een clergyman [kluhr-dzjie-mèhn]. Kun jij een leuke clerihew [vierregelig, aabb] maken? Een clicksong is een lied met kliks [klakkende taalklank]. De cliché-eigenaar verloor de rechtszaak. Ik werd slachtoffer van clickjacking [surfen naar kwaadaardige sites]. Ken je het clinenbegrip [GB, VD: n/s!] uit de biologie? De clipper [vliegboot] landde naast de klipper [schip].

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten