zaterdag 29 november 2014

0396 Dictee woensdag 26 nov 2014 (19): dictee Tiende Kees Stipdictee √

Dictee - dictees [0396]

Tiende Kees Stipdictee [Auteur: Margreet Pronk] 

Ter Apel

Feest!

1. De uitnodiging zat in een verzegelde enveloppe met sierlijk gekalligrafeerde woorden. Karel en Bep waren welkom op het chique diner dansant in het landhuis van de jonkheer en zijn freule. De datum gaf Bep een doods(s)chrik: vrijdag de dertiende. Haar paraskevidekatriafobie speelde op.

2. Het kledingvoorschrift was cravate blanche voor Karel, gala voor Bep. Een wereld ging open: kreten als tenue de ville, prêt-à-porter en haute couture kwamen voorbij, terwijl ze thuis het liefst in een fleecetrui of onesie gekleed gingen. Toch tikte Bep een mooie Jan Taminiau en Louboutins [merken] op de kop, ze accentueerde haar tache de beauté en zette haar monalisaglimlach op.

3. Het majestueuze landhuis in neoclassicistische stijl lag verscholen in een lommerrijke omgeving, de oprijlaan was omzoomd met bloemenperken vol vergeet-mij-nietjes, lelietjes-van-dalen en hier en daar wat onzelievevrouwebedstro dat de kop opstak. Aan weerszijden van de trappen stonden de meest exotische orchideeën, die hier normaliter geenszins zouden kunnen bloeien.

4. Karel en Bep lieten zich de amuse van pancetta met gekaramelliseerde sjalotjes smaken, waarna een oestergratin met
sint-jakobsschelpen volgde. De sommelier verhaalde over de meest exquise wijnen en de beste wijn-spijscombinaties, terwijl een strijkkwartet Buxtehude, Debussy, Tsjaikovski en Grieg speelde.

5. Het hoofdgerecht, wagyusteak [wah-kie-joe]  met cantharellen en een uiensojasaus, deed Karel jeremiëren dat hij verlangde naar een frikandel. Een perfecte croquembouche deed Bep gefascineerd bedenken hoe ze zo’n dessert in haar eenvoudige, doch goed geoutilleerde keuken zelf kon fabriceren. Al wist ze dat Karel met een crème brûléetje ook tevreden was.

6. Zich neervlijend in de comfortabele fauteuils in de lounge, lieten Karel en Bep de avond nog eens de revue passeren. Hij met een whisky’tje [evt. whiskeytje], zij met een chardonnay. Ze apprecieerden de uitnodiging, maar deze wereld van exorbitante uitspattingen en copieuze diners was toch niet aan hen besteed.

7. Terwijl de limousine voorreed en de butler hen uitgeleide deed, was één blik van verstandhouding genoeg: morgen weer terug naar de gewonemensenwereld, in een pyjama op de bank en met een sukadelapje op bord.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten