zaterdag 8 november 2014

0360 Dictee woensdag 05 nov 2014 (15): dictee 800 (deel 3) √

Dictee - dictees [0360]

Oefendictee 800 (deel 3)

Dictee 800 (jazeker), alinea 7 - 10.

7. Rundboks (synoniem van rundsbox?) is boxcalf. Wat een SS-teken is, vermeldt VD niet (aangetroffen bij lemma's 'rune' en 'runenteken'). Langdurige training kan het runner's high opleveren. Een running gag [grap] wordt door herhaling leuk. Wie is de running mate van presidentskandidaat X? Een rumpie is een rup, een rural professional (yup die op het platteland woont). Tom Poes, verzin een ruse de guerre, een krijgslist! Dat heb ik me altijd al gewenst: een rus in urbe, een woonplaats die de voordelen van stad en land verenigt. Rus ire: naar buiten gaan, naar het platteland gaan. Ze hebben hem rut [blut] gespeeld. Ruth was met Boaz getrouwd. Een ruwaard [landvoogd] kan niet ruwarig [van tarwe] zijn, een hond wel ruwharig. Ruzzelen is ruzzle [online woordspel of onlinewoordspel] spelen. Ook Rx betekent recipe: men neme. Met rvs wordt roestvrij staal bedoeld [ook: bnw. - roestvrijstalen].

8. Rypofobie is smetvrees. Ryoliet of lipariet is een uitvloeiingsgesteente met fluïdale structuur van het alkali-granitisch magma. Een ryton is een hoornvormige drinkbeker, gewoonlijk eindigend in een dierenkop. De rzb is de roerendezaakbelasting en de rzs was de rijkszuivelschool. Het krediet is al een halfjaar oud. Die overwinning was al weer twee jaar geleden. Ik heb haar een half [vgl. 2] jaar geleden leren kennen. Deze kleine korsetterie betrekt haar negotie van een grotere korsettenwinkel in Frankrijk. Verder gevonden: baleinkorset, corsage, corselet, corsetière (korsettenmaakster), jarretel of jarretelle en jarretellengordel, paresseuse (antoniem van korset), planchet (platte balein dienend tot sluiting van een korset), reformbeweging (betreft met name de hervorming van vrouwenkleding en voedsel), rijglijf en step-in. Ook Corsicaansen regen zich vroeger in een veterkorset.

9. Zijn continu seksueel getinte opmerkingen passen helemaal bij zijn promiscue gedrag. Een prolixe redenaar is prolix [breedsprakig]. De Soesoehoenan at soesjes, dronk souchon en riep 'couche' tegen de hond, die braaf op de couch naast hem ging liggen, niet wetend dat daar een couche [laag verf] opgesmeerd was. Het kwitantieblok met de souches lag al eerder op de grond. Ik zeg het je nog maar één keer: verwar het hutchinson-gilfordsyndroom nou toch niet met het
guillain-barrésyndroom! Prima facie zag het er allemaal goed uit. Op haar jak had ze een mooie jakafbeelding. Eerst jammen [jamsessie] en dan aan de yamswortels? Jan is een van onze soliedste backs, maar Piet is toch nog even solider. Op grond waarvan zou je ook 'solieder' mogen schrijven? Een pseudoniem is een pennennaam. Ik zou het zo weer fout schrijven: procrustesbed. Puce [puus] is vlokleurig.

10. De (Nederlandse) Protestantenbond hield zijn protestantendag. Pro nunc, voorshands, hebben B en W de voorstellen niet overgenomen. Het publiek genoot van de publicatie over de puissant rijke man, wiens hond wél Mops heette, en dus geen Fikkie of Blom. Bij een walk-over hoeven die cricketers hun pullover zeker niet uit te trekken. Dat heeft Defensie zo bepaald. Het verhaal ging over drie heren, laten we zeggen: A, B en C. Van cabernet (franc, sauvignon - wijn of wijnstok) kun je geen wijn maken. Duidelijk: ptca, dotterbehandeling, CABG, coronary artery bypass grafting, bypassoperatie? Zij is conferencière. In België krijg je een C4'tje [ontslagbrief].

 
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten