zaterdag 8 november 2014

0356 Dictee woensdag 05 nov 2014 (11): dictee 799 (deel 2) √

Dictee - dictees [0356]

Oefendictee 799 (deel 2)

Bijgaand dictee 799, alinea 4 - 6 .  

NB Als u de dictees wilt knippen-en-plakken naar uw eigen pc, doe dan eerst alinea 1 - 3, dan alinea 4 - 6 en vervolgens alinea 7 - 10. Of, doe 7 - 10, plak 4 - 6 erboven en 1 - 3 daar weer boven ...

4. Rijmvaardigheid slaat op verzenmaken. Waar komt de rijnlei vandaan? De RIJP was de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Kijk, een echte rijst-met-krentenhond (dalmatiër). De godin van de landbouw op Java (Dewi Sri) is de rijstgodin. Een rijsttaart komt niet omhoog. Met een rijswaard [kat- of bindwilg] kun je niet vechten. Ik was benauwd, ril als een hert. Ik zag rilde [rild = slank] korenstengels. Beschrijf nauwkeurig de rilievo schiacciato, een Italiaanse reliëfstijl uit de 15e eeuw. We eten rillettes, pasteitjes. Wat is rime batelée [slotwoord regel + delen volgende regel]? Ken je de rugosaroos? Op het gebied van ringen hebben we in de aanbieding: de ring van Gyges bezitten [onzichtbaar maken, krijgen wat je wenst], de ring van Cardanus (cardanusring), bol en ring van 's-Gravesande [uitzetting van lichamen], de groene ring of ring van Wilson [ziek­te die leidt tot de­ge­ne­ra­tie van be­lang­rij­ke hersencentra, de olympische ringen en de ring(en) van Saturnus. In Maleisië betaal je met ringgits [MYR]. Lijdt zij al lang aan ringxiety [inbeelding gebeld te worden + teleurstelling]?

5. Een voorbeeld van een ringreactie zijn de Liesegangse ringen in een gel. Hinderlijk, die rinorragie. Je zal maar met je rioslip in het rioolslib vallen … Het RIOD was het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Waar woonden de Ripuariërs? Ook 'rire entre cuir et chair' betekent net zoals een eerder genoemde uitdrukking: in zijn vuistje lachen. Kalfszwezerik heet ook ris de veau. Dat is risky business. Mooi, die driedubbele rittberger. Rivastigmine vertraagt alzheimer. De Amerikaanse Rivièra is Miami Beach, de Engelse Rivièra omvat Cornwall, Sussex en Devon. De Turkse Rivièra is gesitueerd rond Antalya. Ze hebben trouwens alle een rivièraklimaat. Onchocerciasis is rivierblindheid. Republiek Libanon: RL.

6. Daar zijn jullie sterk in: rixari de lana caprina, ruziemaken (ook ruziemaker, vergelijk: ruzie zoeken en ruziezoekend) over niets. Daar was een roadblock opgericht. Enkele afkortingen: rji (rijksjeugdinrichting), rks (rijkskweekschool), rns [rijksnormaalschool], Rn (radon), RN (Republiek Niger), RO (Residentieorkest, symfonieorkest uit Den Haag) en (historisch): ROA (Regeling Opvang Asielzoekers). We zaten rug-aan-rug, rug tegen rug. Co-instructie is onderricht aan jongens en meisjes. Co-educatie is de gemeenschappelijke opvoeding van jongens en meisjes. Waren al die inbraken in onze wijk echt een typisch gevalletje van coïncidentie? Bespreek de begrippen co-evolutie en co-existentie. De advocaat pleitte voor de verdachte die wel pleite was. Een pluchen beest is een pluchebeest. Hij was niet plichtvergeten, maar plichtbewust. Ik ben zó snel, ik ben een soort speedy gonzales [niet in wdb.]. Dol word ik van al die Oekraïense Oekraïners.

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten