dinsdag 4 november 2014

0348 Dictee woensdag 05 nov 2014 (3): dictee 797 (deel 3) √

Dictee - dictees [0348] 

Oefendictee 797 (deel 3)

Hier volgt dictee 797, alinea's 7 t/m 10.

7. Vanwege het personen- en familierecht kun je een récompense [bij onttrekking aan gemeenschap van goederen]  verschuldigd zijn. Sommige geluidsdragers zijn recordable. Na reconvalescentie [herstel ziekte] treedt soms recrudescentie [verergering na tijdelijke verbetering] op. Een recruiter is een rekruteerder. Recta prava facere [k]: wat krom is recht praten. Wil je dit even recto verso kopiëren [dubbelzijdig]. Een idée reçu van velen is geen idee-fixe van één iemand. Is die recueil militaire [verzameling besluiten, wetten, etc.] al compleet? Hij heeft een maand recuup [recup, inhaalverlof]. Een redan [klein veldwerk] heeft twee facen [zijde]. Hij zei het met recht en reden met rede [verstand]. Hij had zo zijn redenen om als rekenkundige redens 3 en 5 te gebruiken. De verklaring die hij gaf, was redenrijk. Zijn welbespraakte rederijkheid is alom bekend. Als tegenstander is hij redoutabel [geducht]. Redox is een samentrekking van reductieoxidatie. Meiose is (het begin van) reductiedeling. Die reductio ad Hitlerum vind ik niet zo geslaagd. Door vergelijking ermee als verwerpelijk kwalificeren.

8. Een reduit is een vluchtschans. Alles ree, alles oké (OK)? Een reefer [ie] is een marihuanasigaret. Een reeltje zit aan een hengel.
Re-enacten is een historische gebeurtenis opnieuw in scène zetten. Een scooter werd ook reesplee genoemd. Een voorbeeld van een referentie-elektrode is een kalomelelektrode. De référérechter schrapte de aanstelling van die referee voor aanstaande zondag. Jaren na de vasotomie vond refertilisatie plaats. Hier scheiden onze wegen: jij gaat naar het refodome, ik naar het motodroom. Een reformateur wordt ook wel Rijnsburger genoemd: die lustte de rijnsburgers [groentesoort] rauw. Een reformkorset is een contradictio in terminis. Zij was als refugiee naar Zeeuws-Vlaanderen gekomen. Hij heeft een refuusje [blauwtje, wegering] (op)gelopen. Hij gaat als regel, in de regel, naar de kerk. Dat is in régencestijl uitgevoerd.

9. Hij heeft een regenbui tussen de benen. De Hyaden vormen het Regengesternte (de Regensterren). De regenheilige is Sint-Margriet, piesgriet, pisgriet, piskous. Waarom benoemt VD de regenzondag apart? Regis ad exemplar: naar het voorbeeld van de koning. Regium donum: koninklijke gift en regius professor: aan Engelse universiteiten een professor die een door de koning (met name door Hendrik VIII) ingestelde leerstoel bekleedt. Waar reigt [speuren, azen] die reiger naar? Is het reïmponeren in de boekdrukkerij gere-importeerd? Ik ben Reinaert (Reintje) de Vos en sta bekend om mijn reinardieën [sluwe, listige streken]. At de reine du bal nu een reine-claude of een reinette [goudrenet]? Reining is dressuur in western style. Ze lieten Gods water over Gods reinsteen [grenssteen - op akker] lopen. Er is daar een invaliden-, beter: een mindervalidentoilet. Hebben we de reis- en kredietbrief meegenomen?


10. Ik doe aan reiki [therapie met energie uit de handen] en ik eet reishi [paddenstoel]. Zijn die reis- en verblijfkosten al overgemaakt? Ik typte dat op mijn portable. Het economyclasssyndroom heet ook wel reistrombose [DVT]. Op die mislukte reis was hij de reisleider. Bij tweedeklasreizen wordt er tweede klas gereisd. Hij is REK, Ridder in de Orde van de Eikenkroon. Was jij die patiënt voor de rekanalisatie [ongedaan maken sterilisatie bij de man]? Hij is rekenblind, dyscalculisch, en lijdt dus aan dyscalculie. De ecu was tot 1999 in de Europese Unie rekeneenheid. In België controleert het Rekenhof de rijksuitgaven (in Nederland de Algemene Rekenkamer). Rekeningen van Jan Kalebas worden daarbij niet geaccepteerd.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten