zaterdag 8 november 2014

0359 Dictee woensdag 05 nov 2014 (14): dictee 800 (deel 2) √

Dictee - dictees [0359]

Oefendictee 800 (deel 2)

Dictee 800 (jazeker), alinea 4 - 6.

4. Wat mag toch wel royal jelly [koninginnengelei] zijn? Glacékoek wordt ook roze koek genoemd. In Indië zag je bij een row [rau] (ruzie) rowdy's [agressieve jongeman in openbaar]. Dit pralinedoosje is wel leeg. De rozennobel is een oud-Engelse munt. Rozerood is minder rood dan rozenrood. Dat meisje heeft rozerode, blozende wangen (rozenwangen) en een prachtige rozige mond. Ze draagt een tweekleurig roze-rood jumpertje. Een rozensteker [bloemenschaal; rozen insteken] steekt geen rozen. Rrrt, daar schoot het weg. De RSIrepetitive strain injury – wordt tegenwoordig ook wel KANS (klachten aan arm, nek en/of schouder) of CANS (complaints of arm, neck and/or shoulder) genoemd. Wil je Pickwick- [nog merknaam] of earlgreythee? Daar heb ik nou een fokking (fucking) hekel aan. Het RS-virus (RSV) is het respiratoir syncytieel virus. We moeten nog even langs die rtv-zaak. De RUG (Rijksuniversiteit Groningen) is een sprekend voorbeeld van een ru [rijksuniversiteit]. Rubberclub: spottende benaming voor de NVSH.

5. Rubberen handschoenen zijn ook rubberhandschoenen. De Indische jam karet of rubbertijd heeft wel wat van ons academisch kwartiertje of van de loodgieter: "Ik zei toch dat ik morgen kom!". In de jaren zestig heeft de term ‘misstwiggyfiguur’ opgeld gedaan, later was er ook sprake van het (de) totaal verschillende misspiggyfiguur. Wel zonder werk, maar rude donatus [eervol ontslagen]. Een slechte encyclopedie mag je wel een rudis indigestaque moles (een ruwe, ongeordende massa) noemen. Rufenen [uu] zijn verwoestende slijkvloeden met bergpuin in de wilde beken, met name in Zwitserland. Mag ik met rufiyaas [Malediven, MVR] betalen? Na een rufmord [karaktermoord] ben je uitgeteld. Een ruggie is fervent liefhebber van (oosterse) tapijten. Je kunt hogerugpijn en ook lagerugpijn hebben. Gewestelijk noemen ze onkruid ook wel rugt.

6. Hij heeft die postzegels geruilebuit [verkwanselen]. Ze hebben een ruim bemeten appartement. Debris is ruimteafval, débris is puin. De tijdruimte wordt ook wel met ruimte-tijdcontinuüm aangeduid. Hij is sterk in ruimtezien. Een ruisdaellucht is een typisch Hollandse lucht, met grote wolkenpartijen. Wat versta je onder de Vlaamse ruit
[het ver­ste­de­lijk­te ge­bied tus­sen Ant­wer­pen, Leu­ven, Brus­sel en Gent]? Het gajes is niet wars van ruitentikken. Een vedette- is een sterrenparade. Wist je dat het vedettebegrip eigenlijk teruggaat op de schildwacht? Dat de belastingdienst aan ruling doet … Een platenspeler kan rumble voortbrengen. Rummyen is niet rummikuppen. Rumor in casa betekent: lawaai, drukte in huis, opschudding. Rumpitur invidia: hij barst van nijd. Een rumpsteak is een lendenbiefstuk. De RUN is de Radboud Universiteit Nijmegen. De duatlon is de run-bike-run.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten