vrijdag 7 november 2014

0354 Dictee woensdag 05 nov 2014 (9): dictee 798 (deel 3) √

Dictee - dictees [0354]

Oefendictee 798 (deel 3)

Hierbij de alinea's 7 - 10 van dictee 798.

7. Kijk ze vliegen, die nonganzen. De balansen van sommige dochters vallen te negatief uit qua resultaat. Rev.D. staat voor: Reverendus Dominus of Reverende Domine, eerwaarde heer. Het ethisch reveil en het Aziatisch reveil moet je niet verwarren met het Reveil van pakweg de jaren 10 en 20 in Zwitserland en 30 in Nederland, let wel: van de negentiende eeuw. Leg het verschil uit tussen het
Belgisch-Nederlandse 'revendicatie' [sociale of politieke eis] en het algemenere 'revindicatie' [terugvordering eigendom]. Hij leeft op zijn revenuen. Prachtig, die reverbères die zich door de mist heen boren. De termen voor eerwaarde vader zijn 'Reverende Pater' en 'Reverendus Pater'. Wat is een reversed take-over [zekere bedrijfsovername]? Enkele revoluties waren: de Franse Revolutie, de Russische Revolutie (Oktoberrevolutie - na wijziging tijdrekening: Novemberrevolutie]), de tweede industriële revolutie, de Culturele Revolutie in China en nu de digitale revolutie.

8. Klopt het, dat er steeds meer revues komen? Aan die straat staan enkele rez-de-chaussees [benedenwoning]. Helemaal duidelijk is: rex apostolicus (Apostolische Majesteit), rex catholicus ((ware) katholieke koning), rex christianissimus (Zijne Allerchristelijkste Majesteit) en rex fidelissimus (allergelovigste koning). De afkorting RFID staat voor radio frequency identification (technologie waarmee d.m.v. een chip een product op afstand kan worden gelezen). Het scheikundig element Rg isntgenium [111, unununium]. De Rfv is in Nederland de Raad voor de Financiële Verhoudingen (adviesorgaan van de overheid). Tot mijn verbazing staat RGB voor rood, geel en blauw. Vergelijk ook CMYK. Het chemisch element Rh is rodium [45]. Een rhinestone is een rijnsteen en zit op kleding. Wat heb jij een rhinophyma (aardbeienneus), zeg!

9. Mogen Rhodesian ridgebacks nog steeds gehouden worden? Het 'bedienen' van een rhönrad is best moeilijk. Geef mij maar Amsterdam (en rhythm-and-blues). De afkorting Rib staat voor ribose. Een riad [paleis, stadsvilla] in Noord-Afrika heeft veelal een fontein. De (het) Riagg is in Nederland de Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg. De rial is de munteenheid van verschillende landen in Azië, onder andere Iran [IRR], Jemen [YER] en Oman [OMR] (vergelijk de riyal van Saoedi-Arabië [SAR] en Qatar [QAR]). De Rialto is een beroemde brug in Venetië met winkels erlangs. Een riaskust is een kustvorm met veel verdronken rivieren (bijvoorbeeld in Bretagne). Een rib is (naast een bot ook) een rigid inflatable boat: speedboot bestaande uit een platte, veelal aluminium romp met daaromheen een met lucht gevulde rubberen band.

10. Een ria is een door de zee overspoeld rivierdal. Ongebruikelijk, maar men deed de pelsers [zeevis, grote sardine] in een pelsen (pelzen, beide GB) zak. Zij die pidginengels spraken, waren lang niet altijd cockneys die ook het Cockney(dialect) beheersten. Tenue de ville is stadskleding. We eten maar eenvoudig: een pilavje [VD ook: pilautje]. Pelleterieën zijn bontzaken. Zo'n veertje is piepschuimlicht. Ze had haar pillbox op, toen ze de pillegift in nota bene een pillendoosje offreerde. Traditionele rolverdeling: de vrouw pikeert, de man piqueert. De prince charming ontpopte zich als een pince-sans-rire [droogkomiek]. De planchette [spiritistisch klein tafeltje met 3 poten] komt in beweging, het planchet [smalle plaat boven wastafels] niet. Die pierewiet is een kei van een pirouettedraaier, maar daarna was hij wel kierewiet [tureluurs, niet goed wijs] en dus (=) kierem.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten