dinsdag 4 november 2014

0347 Dictee woensdag 05 nov 2014 (2): dictee 797 (deel 2) √

Dictee - dictees [0347]

Oefendictee 797 (deel 2)

Bijgaand dictee 797, alinea's 4 t/m 6.

4. Is dat nu van peau de pêche of peau de suède gemaakt? De salarissen zijn payabel [éh, aa] gesteld. Aan de zuidelijke hemel kun je de Pauw zien. Wat is hij verworden tot een pauvre sire, een stumper(d). Hoe werkt een pebblebedreactor [kernreactor]? Veilig, zo'n paumellesluiting [geen 'luh' uitspreken] [scharnier, pen en gat]. Heerlijk, zo'n paupiëttemaaltje [blinde vink]. Je zult nu wel de pee (p) inhebben. Is afpeigeren minder erg dan peigeren [doodgaan]? Niet echt. Een realo bedrijft realpolitik. Eén reb [? joden: meneer], twee raboisai. Een rebec is een- tot viersnarig, een rebab tweesnarig. Het rebbebegrip duidt een rabbi aan en rebbes staat voor winst of woeker bij de joden. Een (evt. Engels: A) rebel without a cause mist een opstandsdoel. Vijftienmaal '*ika'. Eerst de aardrijkskundige termen: Afrika, Amerika, (het) Centrafrika (de Centraal-Afrikaanse Republiek), Midden-Amerika, Moffrika, Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. Costa Rica klinkt wel als 'ika', maar is vanzelfsprekend met een ‘c’.

5. Verder nog ‘*ika’ in: balalaika (Russisch driehoekig snaarinstrument met vlakke klankbodem), laika (Russische eskimohond), Laika (het eerste levende zoogdier, een Russische hond, dat 57
jaar geleden [= in 2014 gedateerd, beter: 1957] rond de aarde cirkelde in de Spoetnik II), paprika, puntpaprika, rebetika (melancholieke Griekse volksmuziek), sjeika (vrouwelijk sjeik of vrouw van een sjeik), swastika (hakenkruis) en wika (werker in kerkelijke arbeid). NB Er is niet gezocht op '*ika*' (222 trefwoorden in 2014 waaronder 'karikatuur'). Overigens '*ica' geeft 264 lemma's in 2014 en '*ica*' maar liefst 923 in 2014. Leg de begrippen ebitda [earnings be­fore in­te­rest, taxes, depreciation and amortization] en rebitda [r = recurrente] eens uit. Rebus sic stantibus [onder deze omstandigheden] gaat de deal niet door. Een récamier is een rustbank. Een chiconomic (Jaarboek 2010, nu geschrapt) is een recessionista. Is het recetteboek helemaal bij? Een rechte jozef is een ware jakob. Rechthebbenden zullen recht hebben. Deze zaak is nog steeds sub judice [onder de rechter] wegens appel.

6. Er zijn rechter- en linkerdenkers. Hij wil wat krom is, rechtmaken. Erge fouten kun je niet recht maken. Niet op reageren, Lena! Ze woont rechtover de kerk. Een rechtsbinnen mag niet rechtsbuiten spelen, een rechtsbuitenspeler wel. Een rechts-extremist is extreemrechts. We onderscheiden sinistro- [linkshandigheid] en dextromanie [rechts-]. Links afslaan is linksaf gaan. Het rechts-populisme is in opkomst, het rechts-radicalisme ook. Roerganger: rechtzo die gaat! Wist je dat een ronggeng een (Indisch) inheems dansmeisje is? Op recipés stond vaak: recipe (R, men neme). Reclamenlettergrepen(!) dienen als custode of bladwachter (als 'laatste' lettergreep voor de boekdrukker). Een recluse [kluizenaar voor het leven] kwam er nimmermeer uit. Vanmiddag is de reco [reconstructie] van die roofoverval. Het is niet recommandabel om veel te commanderen. Deze brief is recommandé [aangetekend]. Wanneer begon de reconquista precies?
(Tijd­perk van) de chris­te­lij­ke her­ove­ring van het Ibe­risch Schier­ei­land op de Mo­ren, van­af het jaar 800 n.Chr.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten