vrijdag 21 november 2014

0370 Dictee woensdag 19 nov 2014 (5): dictee Voorburg 2014 [370]

Groot Voorburgs Dictee (19-11-2014)

Afscheid van een bescheiden inspirator

1. In een tijd waarin religie en religiositeit ter discussie staan, is het emeritaat van dominee Sterrenburg aanleiding tot contemplaties over zowel de vocatie als de uitoefening van het vak 'zielenherder'.
De eerste priesters werden aangewezen. Zij en hun zonen droegen gewaden van getwijnd Egyptisch linnen. De zomen werden afgezet met granaatappels van dieprode wol en gouden belletjes om hen aanzien te geven. Vandaag de dag wordt respect afgedwongen door gekeurde siliconenbandjes met spreuken die de identiteit van de drager accentueren. Idyllische tatoeages geven het geheel een hypnotische illusie. Van de Voorburgse dominee kan niet gezegd worden dat hij een fashionaddict is.
 

2. Hij heeft door zijn eenvoudige dracht authenticiteit behouden. De occupatie waarvan dominee Sterrenburg bijkans een stressstoornis kreeg, is de exegese. Mozes beschikte niet over A4'tjes, noch over moderne tablets.
 

3. Evenmin cirkelden er satellieten rond de berg Sinaï om ge-sms'te Bijbelteksten te verspreiden. De meeste verhalen zijn via mondelinge overlevering in de Bijbel terechtgekomen.
Door de vele vertalingen is de Heilige Schrift voor velerlei uitleg vatbaar. Naast de Hebreeuwse tekst geeft de Septuagint rotsvast vertrouwen bij wankelmoedigheid, ook voor gelovigen van katholieken huize.


4. Veel verhalen uit de Bijbel illustreren de attitude van onze dominee. Bij hem is voor iedereen plek in de herberg. Hij beschouwt de kerk en het geloof als de accommodatie voor alle gezindten om gedeelde waarden te exploreren en verschillen met de mantel der liefde te bedekken.
 

5. Het lied "Blijf mij nabij" leeft hij voor, want hij is continu beschikbaar voor elk mensenkind in nood. De bruiloft in Kana is onderdeel geweest van vele huwelijksinzegeningen, en het avondmaal is vele keren gevierd. Het hele curriculum vitae laten we achterwege en voor de goede orde: de dominee loopt niet over water. In overdrachtelijke zin loopt de klokkentoren van de Oude Kerk wel onder water.
 

6. Hoewel in Exodus 26 de opbouw van de allereerste ontmoetingstent minutieus werd geprescribeerd: kleden met ingeweven engelfiguren, vastgehouden met bronzen haken, afgedekt met roodgekleurde ramsvellen, gestut door planken van acaciahout en zilveren voetstukken, maar zonder een toren, is de klokkentoren van de Oude Kerk het symbool van ontmoeting.
Het luiden van de klokken is tot in de wijde omtrek een uitnodiging om onze gedeelde waarden te herinneren en samen te komen. Echter, een toren dreigt naar de filistijnen te gaan. Laten we als dank aan de dominee, ervoor zorgen dat de klokken nog heel lang luiden.

NB Van dit dictee is geen uitgebreide annotatie beschikbaar.
- 'roodgekleurd' moet aaneen (VD, lemma 'gekleurd')
- 'fashionaddict' moet aaneen: tweeledige samenstelling van de Nederlandse (sic!) woorden 'fashion' en 'addict' (lees: woorden uit VD). De verwijzing naar het Engelse woordenboek met 'fashion addict' is volledig irrelevant. Vergelijk ook 'fashionvictim' in VD.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten