zondag 30 november 2014

0398 Dictee woensdag 03 dec 2014 (1): dictee Nieuwen Bosch Gent 3e graad 13 mrt 2013 √

Dictee - dictees [0398]

Dictee derde graad 13 mrt 2013 - Nieuwen Bosch, Gent

1. Wellicht is dit voor jullie het eerste Groot Dictee op Nieuwen Bosch. Vermoedelijk verwachten jullie moeilijke woorden, zoals renaissance, middeleeuwen of Tweede Wereldoorlog. Of wat dachten jullie van Pasen en kerstvakantie of aspirientje en de paus. Moeten die met of zonder hoofdletter? Hoe schrijf je trouwens het isgelijkteken? Vertwijfeld zie ik jullie woorden omcirkelen. Wordt diner in het Nederlands geschreven zoals in het Frans? Geen paniek! Er wordt van jullie niet verwacht dat jullie foutloos schrijven. Besteed voldoende tijd aan de werkwoordsvormen. Wendt u zich bij problemen tot de leerkracht.

2. Vorig jaar belandden veertig pyromanen en vijftig verbrande slachtoffers met derdegraadsverbrandingen in het ziekenhuis. Hun comateuze toestand werd respectievelijk onderbroken door momenten van ijzingwekkende hallucinaties of bloedstollende jammerkreten. Wie verantwoordelijk is, moet gearresteerd en aangeklaagd worden. Naar verluidt wordt de aangerichte schade niet terugbetaald tenzij anders vermeld in het vonnis.

3. Een maand voordat de langverbeide Franstalige roman in de winkels lag, werd het boek al bediscussieerd in een internetforum. De verraste schrijfster verwachtte niet dat de roman, die zich afspeelde onder de Toscaanse en Siciliaanse zon, een hype zou worden. Hoewel de Italiaanse streek romantisch is, hebben heel wat lezers het artikel gedeletet. Dat dit niet evident is, wordt je nu wel duidelijk.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten