vrijdag 7 november 2014

0352 Dictee woensdag 05 nov 2014 (7): dictee 798 (deel 1) √

Dictee - dictees [0352]

Oefendictee 798 (deel 1)

Hierbij alinea 1-3 van dictee 798.

1. Een manillakabel kan rekken. Een rek-op kan klimmen. Spreek snel uit: rekrol. Een rekstok is een barre [bahr]. Een rekwirant of rekestrant is een reclamant. Op het theaterraam stond: vanavond relâche. Schepen met averij kunnen een relâche forcée hebben. Er zou een economische relance [ruh-lahns] op komst zijn. Relaps(e) (relapsus - terugval) bij junks is heel verdrietig. De UvT is de Universiteit van Tilburg. Deze arcs de triomphe staan niet in Parijs, die andere Arc de Triomphe wel. Die film wordt gereleased (gereleaset). De relevé is een basisbeweging bij ballet en dans, waarbij het lichaam zich op de tenen verheft. Zijn deze maatregelen echt klimaatrelevant? Dat land krijgt economische relief [steun]. Bespreek de(!) reliefs en bas (bas-reliëfs) en de reliefs en creux. Een reliekschrijn is een reliquiarium.

2. Op de relizender werd over een reliekkruis gesproken. De banken ondergingen een stresstest, ondergaan nu ook de kerken een religiestresstest? Lekker, die bananenrelish. Een religoeroe is een religiegoeroe dan wel een religieuze goeroe. Relschoppen is een rel schoppen. Er zijn rel- en kastnichten. Het REM-eiland was en is een soort booreiland van de Reclame-exploitatiemaatschappij, het is vanaf 2011 opnieuw open in Amsterdam. De nota van remarque [van de Algemene Rekenkamer] was nogal remarquabel. De balans van Curie is de rembalans. Jammer dat die remblai [op te werpen] en déblai [af te graven grond] zich op verschillende locaties bevinden. Spreek uit: rembourstikster. Dit is een rembrandtieke schildering naar mijn hart. GB prefereert echter 'rembrandtesk'. In het Rembrandtjaar waren er extra veel Rembrandts [schilderijen] in Nederland. Hoeveel was het remis [ruh-mihs - korting op straf of schuld]? Het moest velis et remis [met de grootst mogelijke spoed - remis velisque], en dus paste 'remisso animo' [met slappe of trage geest] geheel niet.

3. Een bowdenkabel is een remkabel. Heeft de Remonstrantse Broederschap nog veel leden? In Vlaanderen noemen ze een aanhangwagen een remorque. Bij remplaceren krijg je remplaçantengeld. Wat betekenen 'remotis arbitris' [r.a., onder vier ogen] en 'remotis partibus' [na wegzending van beide partijen]? Niet storen, ik ben in mijn remslaap (rapid eye movement)! Hoe kwam die vos in de hoenderren? Madapolam is renforcé. Reneweren is verrinneweren (vergelijk: renuatie of renewatie). Weldoen geeft rente: wat men de armen geeft, leent men de Heer. Rentenieren kan (niet: kunnen) lucratief zijn. Renvooieren betekent ook: in handen stellen van. Een reparatrice repareert niks; ze gaat wel voor Maria's Eerherstel. Die ploeg kreeg nog een repêchage, een herkansing. De (het) repentir [overgeschilderde lijnen en contouren] is het pentimento. Op repli's [
po­si­tie waar­op een le­ger­on­der­deel zich kon te­rug­trek­ken] hebben legeronderdelen even rust: die hebben dan gereplieerd. Echt een prachtige repo [reportage]!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten