zondag 23 november 2014

0375 Dictee woensdag 19 nov 2014 (10): dictee 801 (deel 1) √

Dictee - dictees [0375] 

Oefendictee 801 (deel 1)

Dictee 801, alinea 1 t/m 3.

1. In de drie Punische oorlogen kwam je heel wat punische trouw (fides Punica, Punica fides, trouweloosheid) tegen. De juiste toedracht bleef in delfische nevelen gehuld. Het orakel van Delphi is het pythische orakel. 'Het Delfts orakel' is een epitheton van Hugo de Groot (Grotius), van wie het predicatief 'grotiaans' is. Had je in het quattrocento ook al cuatro's zoals in een typico-orkest? Een andere naam voor pyrethrum is bertram. Het quart d'heure de Rabelais is beslist iets anders dan de 15 minutes of fame. Om die status quo te handhaven moet je op je qui-vive zijn. Quisse [gedeelte gebraden kip] is niet iets zoals kipquiche [hartige taart]. Militairen kunnen een raakschot [treffer] produceren, voetballers een raak schot [lemma 'treffer']. Rabauwen en rauwdouwers (rouwdouwers) zijn het! Een rancher [ee] is een ranchero [ah]. Met de zaklamp bescheen hij de rakklamp.

2. De ramboersappelen werden onder rembours verstuurd. Wat een raggel: de rachel was te kort. Een verwijzing naar ragout kwam ik hoe dan ook tegen bij: barquette, blanquette, cassoulet, chipolatapudding, civet, croustade, deegmandje, frituur, lamsragout, pasteitje, ragoutbroodje, rissole, salmi, saupiquet en vol-au-vent. Een raout is trouwens een deftige avondpartij [ook: rout]. Zittend op de raffiastoelen dronken we ratafia [likeur]. Een interim-aandeel kan later worden ingewisseld. De CAC-40 is de Compagnie des Agents de Change-40 (beursindex van Parijs). Zich caché houden is zich schuilhouden. Cachaça is een Braziliaanse sterkedrank op basis van suikerriet. Een caccia is een muziekstuk waarin een jachtscène wordt uitgebeeld. Cacciucco [tsj, oe, k] is de traditionele Italiaanse vissoep. Een cachelotje is een potvisje.

3. Deze opvatting moet radicitus [met wortel en stok] uitgeroeid worden. Een cachet-crampon is een sluitplaatje voor brieven. Wie cachectisch is, lijdt aan cachexie [slechte algemene lichamelijke toestand]. De (het) cacholong is geen long (maar melkwit opaal). Cachou wordt ook wel catechu genoemd. Een cacique is een stamhoofd van indianen (in Midden- of Zuid-Amerika, vergelijk ook: caciquisme - ook: kazike). De cacimbo [kustnevel] vind je aan de kust. Cachounoot is een ander woord voor cashewnoot. De cadenza is de cadens. À (A) la Plato is platonisch en cadmisch zeg je van een overwinning [cadmische overwinning = pyrrusoverwinning]. De caduceus is de staf van Mercurius. Een caecum is een blindedarm. Ze zouden caelum et terras miscere = hemel en aarde bewegen. Raar: cafés crème of: café crèmes, beide alleen VD], café billards [alleen VD], café(s) complets [GB, VD], café(s) noirs [GB, VD], café(s) chantants [GB, VD], café(s) dansants [alleen VD], café(s) glacés [alleen VD] (enne … thé(s) complets - alleen VD). Alles 2020! Wat is een cafetière [tj]? Zekere koffiepot!

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten