dinsdag 25 november 2014

0383 Dictee woensdag 26 nov 2014 (6): dictee 802 (deel 2) √

Dictee - dictees [0383]

Oefendictee 802 (deel 2)

Dictee 802, alinea 4 t/m 6.

4. Het CEN is het Comité Européen de Normalisation, het Europees Normalisatiecomité. De centenvreter [vrek] kreeg de centenpest [veel geld uitgeven]. Een centistère [stère = kubieke meter = 1.000 l] is volgens mij tien liter. De Centralen waren Duitsland en zijn bondgenoten in de Eerste Wereldoorlog. Dit mag je wel een centre d'intérêt [zaak die belangstelling trekt] noemen. Het centrum van Broca is het spraakcentrum. Voor een centstuk kocht je vroeger een centsprent. Cera (cera)is continuous erythropoiesis receptor activator, een op epo lijkende soort van bloeddoping. Komen cereals [ontbijtgranen] van cerealiën [ja, graangewassen, maar ook feesten ter ere van Ceres]? Een CVA is een cerebrovasculair accident [beroerte]. De cérémonie protocolaire werd verstoord. De (het) CERN is de Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, de Europese Raad voor Atoomonderzoek. Ce sexe à qui tu dois ta mère: de sekse waaraan je je moeder dankt. Ceterum censeo …: voorts ben ik van mening ...

5. Cet aveu dépouillé d'artifice: die van alle gekunsteldheid ontdane bekentenis. Servisch nationalist: četnik. Ce vice impuni, la lecture: het lezen, die straffeloze ondeugd. De CF is de cystic fibrosis (aangeboren, erfelijke ziekte van de klieren; taaislijmziekte). Montee is de verzameling glasaaltjes of elvers die de riviermonden optrekken. Leg eens uit, waarom we 'gazelleoog' [gazelle + n/s gebruikelijker  dan gazel] schrijven en 'libellennet' [libel gebruikelijker dan libelle + n/s]. Na een quickscan werd hem een pgb [persoonsgebonden budget] toegekend. Sommige personen zijn veel zeggend, andere weinig zeggend. We kennen ook de bnw. veelzeggend, weinigzeggend, nietszeggend en alleszeggend. De Eskimo droeg een pelsen (pelzen) [VD alleen z] vacht. Tribal house is een percussieve aangelegenheid: daar kan de arts met zijn percutoire plessimeter [plaatje waarop de arts klopt] een punt(je) aan zuigen. Peper en zout hebben samen een peper-en-zoutkleur.

6. De metabletica is de leer van de veranderingen in de perceptie, opvattingen van de mens. In 'PET-scan' staat de afkorting voor positron emission tomography. Na zijn pensioneren begon hij een pensionnetje. Met één pennenstreek kon hij die penssteek [bij vee] verordonneren. Er zou geen peronisme geweest zijn zonder Perón. Het cgs-stelsel is het centimeter-gram-secondestelsel. Op motorrijtuigen betekent CH: Confoederatio Helvetica (Zwitserland). Een chabber is een Hebreeuwse gabber. Een chado is een Japanse theeceremonie. De ziekte van Chagas (kortweg: chagas) is een Zuid-Amerikaanse trypanosomiasis. Die chai kun je met chet en joed vormen. Er stonden daar zes chaise(s) longues. Hebben jullie die chaitya's [heiligdom of stoepa] bezocht? Chakchouka [= shakshuka] is een groenteomelet met knoflook, gegrilde paprika, pepers en kruiden zoals komijn en koriander.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten