dinsdag 4 november 2014

0346 Dictee woensdag 05 nov 2014 (1): dictee 797 (deel 1) √

Dictee - dictees [0346]

Oefendictee 797 (deel 1)

Hierbij dictee 797, alinea 1 t/m 3.

1. Had ik al gemeld dat je voor 'r&b' in het oVD-zoekvak gewoon 'rb' moet typen? Om digitaal tekstinformatie aan radioprogramma's toe te voegen is de techniek RDS (radio data system) nodig. Met 'il re galantuomo' werd koning Victor Emanuel (1820-1878) aangeduid. Een nandoe, een rea, is een Zuid-Amerikaanse struisvogel. In een gaaz zie je veel oudedamesschoenen. De verzorgster had thuis juist veel oude damesschoenen weggegooid. Het ovisme (omne vivum ex ovo: alle leven komt uit het ei) staat recht tegenover het animalculisme. In Tonga betaal je met pa'anga's [TOP]. Met Oud Europa wordt West-Europa bedoeld. Het zou die dag oude wijven met klompen regenen. Al regent het (handspaken en) oude wijven, al is het nog zulk slecht weer, ik kom je opzoeken. Vanavond hebben we lekkere oudewijven bij de koffie (niet: op de koffie).

2. Het out-of-the-boxdenken was toen een soort out-of-the-bluebegrip. Het wittepaillettenlapje [zijden weefsel] viel in de rode paillet [blekerd, clairet]. Er werd erg gesold met het verzorgend personeel: het werd in diverse paazen [
psy­chi­a­tri­sche af­de­ling van een al­ge­meen zie­ken­huis] en gaazen te werk gesteld bij wijze van tewerkstelling. Die paco's [soort lama] kunnen toch moeilijk als pacotilles [vrachtvrije goederen voor kapitein en schepelingen] dienen, niet? Zijn er ook in Nederland blondes d'Aquitaine [vleesrund]? Alleen bij de gratie van uit het ambt te zijn gezet, kan een oud-emerituspredikant bestaan. Daar liepen een berg koeien, echte bergkoeien. Is dat een goede combinatie: karwijzaad op karweivlees [ingewanden]? Op een houtenjassenpark vind je een hele houtenpaletotverzameling [korte overjas]. Het insectendodende parathion is di-ethylnitrofenylthiofosfaat. Myxomyceten zijn slijmzwammen. Loopt je pancartenfabriekje [affiche] een beetje? Mag dit affichetje [suh-(t)juh] voor uw winkelraam hangen?

3. Ik vind die papiers collés [collage] mooi. Een parisappel is wel naar Paris genoemd, Parisch marmer niet (wel naar Paros). De Parisienne droeg een parisiennejurk en de vechtlustige Parisien een parisien [stootdegen]. De uitdrukking ' l'art de grouper les chiffres' doet me denken aan die andere uitdrukking: there are lies, damned lies and statistics (Mark Twain). Boven op de heuvel was er een bellevuetje. Hij heeft al vaker een bévuetje begaan. Node, echt noodgedwongen, noodde hij me ten aanhoren van eenieder te gast. Het Parthenon is de tempel van de maagd Pallas Athene, daaraan kun je bijvoorbeeld 'parthenogenese' ('parthenogenesis' - voortplanting zonder bevruchting) onthouden. De computer parsete [doorzoeken] dat hele corpus [verzameling teksten]. Je moet niet zo vaak een Frans Paternoster [vloeken] bidden, hoor. Hij patiencet heel verdienstelijk. Die passerelleoplossing (smalle loopbrug) [geen 'luh' uitspreken] is fraai. Drostes en Emser pastilles?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten