zondag 23 november 2014

0376 Dictee woensdag 19 nov 2014 (11): dictee 801 (deel 2) √

Dictee - dictees [0376]

Oefendictee 376 (deel 2)

Dictee 801, alinea 4 t/m 6.

4. Nieuwe loten aan de koffiestam: caffè latte (mv. lattes of latte's), caffè lungo en caffè macchiato. Bij ingewikkelde bouwprojecten kunnen er meer cahiers des charges [opsomming voorwaarden aanneming] zijn. Een cairn is een pre-Keltisch gedenkteken. De caisse werd goed gespekt. In een cakebox doe je dvd's of cd's. Een cajon [ch] is een handtrommel. Een caixa [kahj-sjaa] is een Braziliaanse snaredrum [èh:] (ook: snaardrum). Een atleet op volle snelheid moet je niet calcar addere currenti: nodeloos aansporen. De officiële naam hiervan is chalcedon [VD ook: calcedoon, chalcedoon]. Een calcaneusspoor is een hielspoor. Een cado is een calamiteitendoorsteek. Moet je calculatief commitment waarderen? Dat staat niet linksboven (links boven-), maar rechtsonder aan (rechts onderaan) de bladzijde. In het Brugse Ommeland vind je nog heel wat van die Brugse traveeën [gewelfveld, bij gevel]. Het duchessekant is een zeker Brugs kant.

5. De Brugse metten moet je in 1302 situeren. In de régence hadden de refugiees de overhand op de mannen. Noem je dat nou reflectie of deflexie? Het vrouwelijkereligieuzenclubje maakte een uitstapje, terwijl het mannelijkereligieuzenclubje thuisbleef. Een nota van remarque komt van de Algemene Rekenkamer, is dat niet remarquabel? Wist je, dat reien ook vlakschaven is? Een vennootschap en commandite is commanditair. Ze lijdt nogal hevig aan het reisstresssyndroom. Een reinette uitspraak[mag zonder 'tuh'] is gewoon een renet. Een calculus (stemsteentje) Minervae is de beslissende stem. Een calèche noemen Jaan, Peer en Pauw gewoon een kales. Wat is een calembour [woord- of naamspeling]? Je doet dat zeker pas ad calendas graecas [nooit, met sint-juttemis]?

6. Heb jij bij Monsieur Calicot een calicokat van calicot gekocht? Callositeit is calleusheid. Hij is een erkend columnist, maar helaas ook calumnist (hij calumnieert - belasteren - anderen). Die arts geeft heel gemakkelijk calmantia (pseudo-Latijn - kalmerende middelen, enk.: calmans). In dat gebouw hebben ze een calorifère [buizen met warme lucht]. Wat, doe jij aan calisthenics [zekere fitness]? Of was het callanetics? Zo'n calvarieberg kun je overal aantreffen. Een calville is een kalvijn, niet: Calvijn dus. Leg uit wat calx [begrip uit chemie] is. Hij heeft een cam [kèhm] (camera, webcam) bij zich. Neutrale camber bestaat niet. Alleen positieve of negatieve: slijtage buiten- of binnenkant band. Is cambozola echt een kruising van camembert en gorgonzola? Cambric [èh] is batist, kamerdoek. Cambré is een basisbeweging bij ballet en da
ns. Een camjo is een camerajournalist. Is die fiets van de camion gevallen [gestolen]? Een camino (de Santiago) is een pelgrimspad naar Santiago de Compostela. Cananefaten, Kaninefaten waren een Germaans volk dat in de eerste eeuw van onze jaartelling in Zuid-Holland leefde.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten