vrijdag 13 oktober 2023

3498 Dictee woensdag 18-10-2023 (6) – dictee Dicteewedstrijd Neos-HOWest Kortrijk 2023

 Dictee – dictees [3498]

Dicteewedstrijd Neos-HOWest Kortrijk 2023

Kopje kleiner (auteur: Joris Denoo)

1. Mevrouw J. had een exuberante [overdadig, overstelpend] geplogenheid [gewoonte]. Ze creëerde graag chaos, zodat haar eigen debacle thuis niet op zou vallen. Ze frequenteerde diverse warenhuizen waar ze de producten van hun vaste naar een compleet andere plaats verkaste. Ansjovis zette ze tussen mango’s [vrucht, manga]. Broccoli deponeerde ze tussen Ierse whiskeys. Olijfoliën parkeerde ze broederlijk naast ijslolly’tjes in de vrieskasten. Pralines vlijde ze neer tussen calorieënrijke [beter: calorierijk, GB, VD] avocado’s [vrucht].

2. Op zo’n baldadig uitstapje werd ze zelf getroffen door een buitenissig faliekant toeval. Na onstuimige regen had het hard gevroren. Op het zeil van de oubollige vrachtwagen voor haar lieten messcherpe ijsschotsen los. Regenwater had zich in het zeil opgehoopt en was dan bevroren. Een van die moorddadige projectielen belandde op haar vehikel. De voorruit werd verbrijzeld. Vervolgens werd mevrouw J. onthoofd door dat robuuste ijsmes.

3. Het was de wraak van de voorwerpen: regen die een andere vorm aannam en onder deze vermomming een moordaanslag pleegde op de warenhuisdaderes. De enigszins vermoeide chauffeur was rustig door getuft [doorgetuft lijkt beter]. Toen de verbijsterde commissaris de kaduke auto en de onthoofde mevrouw erin ontdekte, was het ijs al gesmolten. De autoriteiten tastten in het duister.

Schiftingszinnen [bij eventuele shoot-out]

4. Op allerheiligendag probeerde de gracieuze fietsster secondelang maar helaas vergeefs beukennootjes te rapen vlak bij de barbecue onder de afgeknotte lindeboom.

5. Sindsdien hebben we ongelooflijk [ongelofelijk] veel geleerd: aanwensel, bespioneren, ge-sms’t en kippenragout kennen voor ons bollebozen geen trubbels meer, en ook uitentreuren, hawaïshirt of gestrest en een rock-‘n-rolllegende in goeden doen spellen wij foutloos.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten