donderdag 12 oktober 2023

3494 Dictee woensdag 18-10-2023 (2) – dictee Groot Oegstgeester Dictee 2023

Dictee – dictees [3494]

Groot Oegstgeester Dictee 2023

De 88 genummerde vette woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

Toelichtingen in blauw.

Reis om de Wereld In 90 Vragen (auteur: Bart Boom)

1. Van de boreale Noordkaap tot Nieuw-Zeeland met z’n
1) semi-Middellandse Zeeklimaat: 2) eropuit trekken blijft allerverrukkelijkst. Voor de ware 3) reisaficionado's [bewonderaar, fan] onder ons een pittig dicteetje, om hun kennis op te kalefateren en hen op wat actuele 4) do’s-and-don’ts te attenderen.

2. Maar natuurlijk niet vóór de vraag beantwoord is waarom we zo graag de wijde wereld in trekken. Precies: om te ontsnappen! De geest moet dwalen. Althans: ronddolen.

3. Daarbij hebben we geen 5) reuk- en smaakpapillen gekregen om die te dissen met 6) andijviestamppot en 7) hachee. Wij prefereren 8) chiquere spijzen: 9) jakobsschelpen, 10) gekonfijte eend, 11) entrecote [lapje vlees] van een 12) kok met zo’n toque [koksmuts] op z’n kop, 13) bouillabaisse [vissoep met tomaten] aan een haventje, of koffie met een petitfour onder de platanen. Of gaat u niet naar Frankrijk?

4. U gaat toch niet stiekem naar Engeland, hè, om te shoppen en er in uw 14) B&B [bed and breakfast] achter te komen dat u een
15) maag-darmcatarre [ontsteking slijmvlies] heeft opgelopen van een krant vol 16) fish-and-chips? Oh my God, piepeltjes, Engeland is not done! Zonder meer heeft 17) Brexit [historisch, wel bijv. grexit] gestaafd dat het ‘t 18) perfiedste [perfide, perfider, perfiedst] land van Europa is.

5. Dán nog liever kamperen in Drenthe met blikken cornedbeef, die u wegspoelt met caloriearme of -rijke 19) colaatjes, 20) al naargelang uw coronakilo’s nog aan het esthetisch oog onttrokken kunnen worden. Lekker al wat 21) voorbijslentert 22) becommentariëren, te weten uw doorgaans rijk 23) getatoeëerde medemens, die ook recht heeft op 24) verstrooiing.

6. Nee, gewoon weer naar 25) het Zuiden in uw 26) privéauto.27) À propos [by the way] , wat heeft die 28) tomtom, al dan niet als 29) iPhoneapplicatie, het reizen toch relaxed gemaakt. Nooit meer heibel met de kaartlezer en ook nooit meer herrie achter in de auto. Als u een 30) 3G- of 4G-netwerk volgt, heeft u geen kind aan ze.

7. Bezoek in Spanje de magnifieke 31) Moorse en 32) oudchristelijke [wel: oud-burgemeester = vroegere] bouwwerken. Vermijd 33) lawaaiige kustlocaties waar uw kids vóór de 34) inontvangstname van hun 35) middelbareschooldiploma hebben gebinged en 36) gebungeejumpt tot ze erbij neervielen.

8. Hun belastingmoraal mag dan inslecht zijn, als het om eten gaat, lappen de Italianen niets aan hun laars. Geen 37) keukenmaestro die zich dáár 38) op z’n janboerenfluitjes van afmaakt. Nota bene: 39) nooit ofte nimmer koffiedrinken op het San Marcoplein! Die 40) bijdehante gladakkers zetten zo 10 euro op je conto voor één 41) cappuccino.

9. 42) Archaïsch Griekenland? Ook daar op uw 43) qui-vive zijn, vooral op het water. Vorig jaar zijn wij er 44) gekapseisd, toen we met onze catamaran 45) flottielje [konvooi] zeilden en in aanvaring kwamen met een rubberboot vol gelukzoekers. O ja, de Helleense keuken is niet 46) exquis, maar wel effectief: 47) moussaka's [Griekse ovenschotel] gedrenkt in 48) extra vergine [zeer zuivere] olijfolie, och man, nooit meer obstipatie!

10. Duitsland blijft het mekka voor de 49) einzelgänger. Die kan er zijn wandellust 50) rücksichtslos bevredigen. De taal is 51) sowieso een 52) fluitje van een cent, het eten kostelijk. ’s Ochtends een kaiserbroodje 53) hüttenkäse, onderweg 54) koek met zopie [wel: koek-en-zopie], ’s avonds afgepeigerd neerploffen in een van de vele 55) schnitzelparadijzen, waar ook een overtuigd atheïst kan deelnemen aan de bierliturgie, die eerder liters dan luthers predikt.

11. Polen is zo’n 56) takke-eind en onpraktisch, omdat ze met 57) zloty’s [Poolse munt] betalen. Anders dan hun naam doet vermoeden, zijn die knollen die elk dictee 58) versjteren [verstieren], hier niet inheems. Overigens wordt dat beestje meer met 59) extinctie [uitsterven] bedreigd dan de dicteetijger, die 60) een-twee-drie, fier en zonder vijven en zessen scherfvrij door de spreekwoordelijke 61) porseleinkast weet te 62) manoeuvreren. Dat masochistische onderras van hooggeletterden floreert zelfs naarmate de sadistische dictator minder genade kent. U moest uzelf zien lijden: vol overgave!

12. Lhbtqia+’ers opgepast in Hongarije. De hokjesgeest is daar uit de fles en blijkt een 63) pernicieuze [verderfelijk] djinn [geest]. Oekraïne? Wachten tot ze 64) NAVO-lid zijn. Verder oostwaarts is 65)
no-gogebied, dus niet dromen van de 66) borsjtsj [rodebietensoep] van 67) Moedertje Rusland.

13. Natuurlijk wil ik onze zuiderburen 68) niet tekortdoen, maar het culinaire en culturele leven speelt zich daar af tussen stoemp en Manneken Pis. Het eerste een stomp in de maag, het tweede geen kunst, zeker niet na een paar pintjes.

14. En 69) Verweggistan om de rest over één kam te scheren? De 70) taboeïsering [taboe verklaren] van vliegen is terecht, luitjes, dus als u 71) ultraver weg gaat, betaal die vliegtaks dan, al is het een druppel op de steeds gloeiendere planeet, een doekje voor het bloeden van 72) Moeder Aarde.

15. Sinds indianen plaatsmaakten voor republikeinen en ander schiettuig, hebben alleen 73) dummy’s [wel bijv. mummies] wat in de VS te zoeken. Tenzij je in je 74) super-de-luxe hotelkamer talkshows wil kijken en er niet de pee inhebt je burgerplicht in een 75) fastfoodrestaurant te vervullen.

16. China? ‘k Zie die president niet zitten. U wel? Jammer van de 76) foeyonghai [Chinees gerecht met o.a. omelet].

17. En Afrika? In kaki broek [ook: kakibroek] vanuit een 77) safari-jeep naar animale [dierlijke] 78) anomalieën [onregelmatigheden] koekeloeren? Die 79) ellenlange 80) giraffennek [meest voorkomend: giraf – giraffen en dus niet: giraffe + n/s] of blauwe tong van zijn kleine broeder, het 81) okapietje [okapi], ziet u beter op uw 82) plasma-tv-scherm, zonder gevaar dat 83) laag-bij-de-grondse [laag bij de grond] laaglandgorilla's uit bosschages springen, of 84) rinocerossen [neushoorn, rino] en 85) wildebeesten [wildebeest = blauwe gnoe, dus niet wilde beesten] over u heen denderen.

18. Ik hoop vanavond geen 86) labyrint [doolhof] 87) gecreëerd te hebben waar u niet meer 88) uitkomt. Mocht u eerdaags vertrekken, dan wens ik u 89) grenzeloos veel plezier en, o ja, vergeet uw 90) reisnecessaire [reiskistje met toilet- en naaigerei] niet.

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten