donderdag 5 oktober 2023

3480 Dictee maandag 09-10-2023 (2) - dictee Online Dictee Onze Taal 2023

Dictee – dictees [3480]

Online Dictee Onze Taal 2023

Toelichting in blauw

(3) fouten Rein in rood

Het langverbeide selectie-evenement

1. Eind november is het weer zover: een cohort [horde] van twintig [20 is fout, 'letters' was gezegd] supergestreste BN’ers en een konvooi van evenzovele relaxte Taalstaatluisteraars geven acte de présence bij het jaarlijkse Groot Dicteefestijn.

2. Die wijd en zijd vermaarde orthografiegrand-prix, een soort
nek-aan-nekrace zonder pit
(s)stops [slordig in dictee – 2 mogelijkheden met dezelfde uitspraak] die iets manisch [ziekelijk opgewekt] heeft, vindt plaats op een tot op heden strikt geheimgehouden locatie.

3. Mogelijk wordt u linea recta geselecteerd voor deelname daaraan door middel van het onderhavige gelivestreamde video-evenement, en dan is het alle hens aan dek: bereid u uit-en-te(r)-na [idem slordig, maar hier verschillende uitspraak – dus moet je opschrijven wat er voorgelezen wordt] voor.

4. Breng pijlsnel uw officiëlespellingkennis [spellingkennis is een bestaand woord, maar ((officiële + spelling) + kennis) is logischer] op peil door stoïcijns vileine [gemene] dicteequizjes [ook: kwisjes – GB en VD hebben beide ook: kwis en kwissen] en welhaast onpeilbare spelling(s)spelletjes [slordig: 2 mogelijkheden, zelfde uitspraak] te maken, en hoed u voor een blaséë overdaad aan zelfverzekerdheid.

5. Bereidt u zich evenzogoed erop voor dat in het geestesproduct van de dicteecontentcreator strijk-en-zet taferelen tevoorschijn kunnen komen die bol staan van de mega-irritante takkewoorden.

6. Ga er desnoods in arren moede tegenaan met een
alles-of-nietsmentaliteit en hanteer zo nodig de bottebijlmethode; dan lijdt het geen twijfel dat uw kalligrafische
[schoonschrijven] manoeuvres tot een eclatante triomfscène leiden.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten