maandag 9 oktober 2023

3490 Dictee maandag 16-10-2023 (2) – dictee Groot Aalsmeers Dictee 2023

Dictee – dictees [3490]

Groot Aalsmeers Dictee 2023

De 72 genummerde en onderstreepte woorden of woordgroepen moesten worden ingevuld.

Uit de oude en de nieuwe doos (auteurs: Joost en Miekje
Hoffscholte-Spoelder)

1. Het is ironisch dat ik (Gido) een verhaal van mijn (1) oud-collega en zijn (2) eega ga declameren, maar hun respectabele leeftijd
(3) verraadt dat zij veel te vertellen hebben, dus (4) mijmerend over de geneugten van kleinkinderen voor (5) opa’s en oma’s (6) heden ten dage, is het voor mij een wonderlijke ervaring namens hen te spreken en eerst iets te vertellen over hun eigen jeugdervaringen.

2. Joost ging zondags in de Guido Gezellestraat in (7) Amsterdam-Zuid bij zijn grootmoeder, een deftige weduwe, (8) altoos in het zwart gekleed met een (9) velours lint om haar (10) gecraqueleerde hals waaraan een (11) camee hing, in de salon op bezoek, waar zij aan de kinderen ouderwetse (12) ulevellen en aan de volwassenen
(13) exquise pralines serveerde.

3. Het ultieme hoogtepunt van het jaar was het (14) kerstdiner op eerste kerstdag, waar de familie Hoffscholte-Smit zich verzamelde rond de dis, die zeker geen frieten met (15) mayonaise of tomatenketchup bevatte, maar schijfjes meloen en (16) gepocheerde wilde (17) Noorse zalm. Een vergelijkbaar hoogtepunt voor Miekje was de logeerpartij in Haarlem ter ere van (18) oud en nieuw, waar na de doopsgezinde oudejaarsdienst de jongste oom met een kaars aan een stok
(19) weifelend en met de grootste voorzichtigheid enkele vuurpijlen afstak, waarna traditioneel (20) saucijzenbroodjes werden verorberd.

4. Onze grootouders hadden nog dienstbodes, die dagelijks de trottoirtegels (21) schoonschrobden en de planken van het
(22) dressoir met kastpapier (23) bekleedden, een betrekking waar nu geen mens meer voor (24) gepord kan worden, omdat men tegenwoordig eerder geïnteresseerd is in dealen op de
(25) cryptobeurs of aspiraties heeft in het worden van
(26) stand-upcomedian of (27) cabaretière.

5. Miekjes familie kende twee ankerpunten in het jaar: (28) carnaval in februari en Walcheren in de zomer en (29) stiekem verklappen wij u dat na talloze onschuldige (30) amoureuze (31) escapades Joost en Miekje elkaar daar vonden als (32) levens- en lotgenoten, nu al 46 jaren lang.

6. We willen de (33) milieuacties van de huidige (34) klimaatactivisten niet (35) bagatelliseren. (36) Nochtans moet ons van het hart dat onze moeders al (37) efficiënte en (38) woke inspanningen deden, te merken aan de (39) plusfour van (40) ribfluweel, die Joost tot ver in zijn tienertijd moest dragen en de (41) gerecyclede jurken van Miekje, namelijk de afdankertjes van haar grote zus.

7. Een generatie daarna namen de ouders van Miekje hun kleinkinderen mee op vakantie naar (42) cricketwedstrijden in
(43) Groot-Brittannië, waarvoor bij Constantijn een grote passie is ontstaan en waardoor zijn kennis over (44) wickets, runs en fast bowlers (45) exceptioneel is.

8. Wanneer onze kleinkinderen bij ons zijn, gaat het over de (46) iPad, (47) geüpdatete games, Minecraft en, als (48) excellente toekomstige (49) taalvirtuozen, het (50) online spelen van Lingo, maar merkwaardig genoeg zijn ze ook verzot op de (51) decennia oude
(52) Bassie & Adriaanvideo's [en’ ook goed!], waar alle aanwezigen steeds om blijven (53) grinniken, als de Baron onder het (54) geërgerd uitroepen van “drommels, drommels en nog eens drommels” weer een nederlaag (55) lijdt.

9. Wij voelen ons (56) bevoorrecht dat wij deze (57) anekdotes met u kunnen delen. Zonder twijfel zijn wij, net als alle grootouders, dol op onze kleinkinderen en vinden wij dat zij (58) genieën in de dop zijn, wat (59) wordt bewezen bij het spelen van (60) pimpampetachtige spelletjes, alhoewel wij hun nieuwerwetse voorliefde voor Tijgervlokken [merknaam] en (61) roze en witte muisjes niet kunnen (62) appreciëren, maar bij de dagelijkse boterham degelijke pure (63) chocoladehagel prefereren.

10. Beste (64) scribenten van dit dictee, versta ons goed, hopelijk hebben wij geen stemming van “vroeger was alles beter”
(65) gecreëerd, integendeel, als toekomstige (66) ouden van dagen zijn wij verheugd het (67) e-tijdperk mee te maken en er actief aan deel te nemen, omdat wij nu eenmaal niet stil zitten te (68) gniffelen achter de (69) phalaenopsis [ook P goed – in de taxonomie van Linnaeus: de maanorchidee!] en de (70) aspidistra’s (vroeger de geraniums), maar nog uitbundig genieten van bijvoorbeeld het Flower Art Museum, waar u de huidige tentoonstelling van de (71) professionele kunstenaars en de (72) vrijetijdsknippers kunt bewonderen.

 

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten