dinsdag 24 oktober 2023

3510 Dictee vrijdag 27-10-2023 (3) – dictee JeeBee Dictee 2023 Nijmegen

Dictee – dictees [3510]

JeeBee Dictee 2023 Nijmegen

Het brakke hogerberoepschrift (auteur: mr. drs. Jan van Breda)

De titel telde niet mee. Toelichting in blauw.

1. Hooggeëerde staatsraden [lid van de Raad van State] van de Afdeling bestuursrechtspraak [juridische term, met VD zou je allicht afdeling Bestuursrechtspraak schrijven] van de Raad van State.

2. Laat ik vooropstellen dat schrijver dezes zich in dit hogerberoepschrift niet gehouden voelt zijn grieven te noteren in
jip-en-janneketaal.

3. Ik hanteer geen geserreerde [compact, kort en krachtig van stijl] frases [volzin], maar een exquis [exquisiet, uitgelezen, voortreffelijk] vocabulaire [woordenschat].

4. Cliënten fokken przewalskipaarden.

5. De gemeente heeft hun een exorbitante [overdreven, buitensporig] last onder bestuursdwang opgelegd, vanwege de vondst van tranquillizers [kalmerend middel] in een van de mestputten op hun paardenhouderij.

6. De rechtbank heeft het besluit op bezwaar vernietigd, maar met instandlating van de rechtsgevolgen.

7. Ik zal betogen dat het onderzoek is uitgevoerd door hautaine [hooghartig] en pernicieuze [verderfelijk] dommeriken die naar hartenlust hebben gefabuleerd [fantaseren, verzinsels vertellen] als hadden zij hallucinogene [fantasiebeeld door zinsbegoocheling] middelen gebruikt.

8. Cliënten hebben bij deze procedure een déjà-vugevoel [déjà vu, déjà vuutje – gevoel van iets al eerder gezien of meegemaakt te hebben] ervaren.

9. Nog maar tweeënhalf jaar geleden heeft de gemeente hun een last onder dwangsom opgelegd vanwege geur-, licht- en geluidhinder.

10. Uw Afdeling [VD zou een a suggereren] heeft de last rücksichtslos [nietsontziend, meedogenloos, hard] weggevaagd.

11. Ik heb uitentreuren gevraagd om het onderzoeksrapport.

12. Ten langen leste is het mij ge-e-maild.

13. De controleurs betraden het bedrijf volgens het rapport om acht uur ‘s morgens.

14. Cliënten waren toen gekleed in een paardenonesie [huis- of pyjamapak] en een mauve [zacht, met geel gemengde paarse kleur] peignoir [ochtendjas].

15. Zij waren te confuus [verward, beduusd, beteuterd] om coherent [samenhangend] te verklaren.

16. De controleurs stuitten bij hun onderzoek op de gewraakte [afgekeurde] mestput.

17. De misselijkmakende odeur [geur] deed hen onmiddellijk, zonder quickscan [globaal onderzoek] of analyse door een geaccrediteerd [goed aangeschreven] laboratorium, concluderen dat die verontreinigd was met voornoemde verboden middelen.

18. Aan die fluks [snel] getrokken conclusie heeft geheid [onmiskenbaar, duidelijk] bijgedragen dat de mastiff [Engelse dog] en de Rhodesian ridgeback [Rhodesische pronkrug – leeuwhond, jacht op groot wild] van cliënten, opgejuind [opjutten, opstoken] door het infame [eerloos, schandelijk] gedrag van de controleurs, ertoe overgingen hun baasjes te beschermen.

19. Eén controleur ontvangt deswege [daarom] een WIA-uitkering [= WIA = in NL: arbeidsongeschiktheidsuitkering in het kader van de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen].

20. Zonder dat deerniswekkende [meelijwekkend] feit te bagatelliseren [als iets onbeduidends voorstellen], merken cliënten de daaropvolgende inbeslagname van deze sympathieke honden aan als een perfide [vals, verraderlijk, trouweloos] represaille [vergeldingsmaatregel] die getuigt van détournement de pouvoir [machtsverdraaiing] en de morele kladderadatsch [ineenstorting] van de gemeente.

21. Ten onrechte is derhalve het rapport ten grondslag gelegd aan de last.

22. De rechtbank heeft dit miskend.

23. Ik concludeer tot gegrondverklaring van het hoger beroep.

Rein 9 fouten, Joost 16 en de winnaar 31.

De komma’s werden niet voorgelezen, maar verder wel foutgerekend. Er waren enkele hoofdletterkwesties i.v.m. het juridisch jargon, en je kon in 1 woord best 5 fouten maken (stel dat je Rhodesian niet verstond, dan kon dat zomaar 5 fouten opleveren door niets of iets totaal anders op te schrijven). De twee echte fouten van Rein: ‘Rhodesian’ met kleine r en door een verschrijving en geknoei hallicinogene i.p.v. hallucinogene. Nog drie minpuntjes: 1) het voorlezen ging veel te snel, zodat je voortdurend achteraf dingen zat op te schrijven, 2) elke zin werd 1 keer voorgelezen en daarna niet meer in stukjes en 3) het dictee werd niet in eerste instantie integraal voorgelezen, waardoor je geen idee had van de context, waarin je iets moest opschrijven.

Verder was het best een plezante middag!

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten