vrijdag 13 oktober 2023

3496 Dictee woensdag 18-10-2023 (4) – dictee Leiderdorps Dictee 2023 (basisschool)

 Dictee – dictees [3496]

Leiderdorps Dictee 2023 voor kinderen van de basisschool

De cursief en onderstreepte woorden of uitdrukkingen moesten worden ingevuld.

Herfst (auteur: Eric Filemon)

1. Nog even aan het werk met dit dictee en dan snel genieten van de herfstvakantie. Maar weten we eigenlijk wel op welke datum de herfst begint? Als we kijken naar de vier seizoenen, winter, lente, zomer en herfst, dan spreken de weerkundigen in drie van de vier jaargetijden over een start op de eenentwintigste van de maand.

2. Voor de herfst maken de meteorologen een uitzondering en spreken dan over drie data. Dan begint ook direct de verwarring want is het nu 1, 21 of 23 september?

3. De weermannen en -vrouwen die werken bij het KNMI gaan uit van de datum 1 september en zij rekenen dan de laatste herfstdag op 30 november, precies 3 maanden dus. Dit noemen de wetenschappers de meteorologische herfst.

4. Dit is een praktische beslissing die in de negentiende eeuw, in het jaar 1870, in Duitsland voor de eenvoud is genomen door het jaar in vieren te delen.

5. De datum van 23 september is volgens de astronomische kalender de start van de herfst. Hierbij wordt gekeken naar de stand van de zon. Maar dit kan dan ook op 21 of 22 september zijn. Het is vervolgens dan de datum waarop de dag precies even lang is als de nacht.

6. Officieel houden we voor onze vier jaargetijden altijd de eenentwintigste aan. Dit is puur voor het gemak.

7. In de wereld van de klassieke muziek waren er componisten die dankbaar gebruikmaakten van de wisseling van seizoenen. De bekendste onder hen was wel Antonio Vivaldi met zijn Vier Jaargetijden, waarbij hij deel 1 Herfst noemde. Als je daarnaar luistert, hoor je bijna de bruingeel getinte [beter: bruingeelgetint – zie *getint in VD] bladeren vallen.

8. De naderende herfstvakantie is ook een uitgesproken gelegenheid om een heerlijke boswandeling te maken. Samen met jouw ouders of met vriendjes en vriendinnetjes.

9. Slenteren door de bossen en genieten van de paddenstoelen, al of niet rood met witte stippen maar ook de vele zwammen.

10. Blijf wel op de bospaden want je struikelt gemakkelijk over losliggende takken van eikenbomen, kastanjebomen en vele andere soorten. Het is altijd leuk om je te focussen op gevallen kastanjes, eikels en beukennootjes.

11. Geniet maar van een heerlijke herfstvakantie met elkaar en misschien wordt er thuis wel een lekkere wildschotel klaargemaakt.

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten