maandag 2 oktober 2023

3473 Dictee donderdag 05-10-2023 (1) – dictee Dictee van de dag (1082)

Dictee – dictees [3473]

Vragen en opmerkingen: leentfaarrein@gmail.com

Oefendictee augustus 2020 (2), geheel herzien naar situatie 2023

Dictee van de dag (1082)

Oefendictee augustus 2020 (2)

1. Hij kwam me vagelijk (vaaglijk) bekend voor. Ondanks die aderstenose [vernauwing] was hij nog heel sthenisch [vitaal]. Dat vaatse (vatse, vatige) bier smaakt fustig. Tegenover de vasodilatator [vaatverwijder] staat de vasoconstrictor [vaatvernauwer] [dat zijn zenuwen]. De Heilige Vader is de vader der vaderen, de paus. O, was ik Vader Rijn maar. Ze hebben hem behoorlijk de grond in geboord. Hij is hyperkritisch en hypocritisch [hypocriet, schijnheilig]. Het RS-virus of RSV is het respiratoir syncytieel virus [syncytium = een massa samengesmolten cellen]. De Schupo is de Schutzpolizei (geüniformeerde politie in Duitsland). Batucada [aa oe] is opzwepende Braziliaanse dansmuziek (met name bij carnaval).

2. Een barracuda is een zeer vraatzuchtige vis. Je hebt cornerkicks [hoekschop voetbal], penaltykicks [strafschop, idem] en free kicks [vrije trap, idem]. Het vadoos [in de bodem gedrongen regenwater – alleen dat en zó] water kwam naar boven. Vadouvan is een oosterse kruidenmix. Dat vageland ligt braak [door braken, valgen = valten – licht omploegen]. Heb jij weleens valdepeñas [wijn, zelfde mv. – van naam stad] gedronken? Valete: vaar wel (archaïsch: vaart). Een valinger is een tafeleend (roodkop). Valsartan verlaagt de bloeddruk. Het e-valven [mededeling voor studenten universiteit] is geen
ad-valvasgebeuren [ad valvas: op fysieke publicatieborden] meer. Het is vandeeg (flink, terdege) koud. Die honkbalachtervanger is goed vangs [goed kunnende vangen – met de handen]. Vanitas vanitatum: ijdelheid der ijdelheden [Prediker 1:2]. Zorg dat de boel van kant [opgeruimd – vankant = opzij, uit de weg] is, anders maak ik jou van kant [vermoorden]. Daar betaal je met Vanuatuaanse vatu’s [oeVUV – Vanuatu]. Vapen [ee] is e-sigaretten roken = dampen, e-roken. 1 peon, 2 peones = vaquero, Mexicaans veedrijver te paard. Zou die vaporware [aangekondigde hard- of software] een vapourlock [gasslot] kunnen oplossen? Nee. Hoe ben je gevaren, herstel: hoe ben je gevaren? Een VAR is een Video Assistant Referee [videoscheidsrechter]. De VARA was de Vereniging van Arbeiders-radioamateurs. Ik heb een varia lectio, een andere lezing. Varietas delectat: verandering van spijs … doet eten.

3. Hij lijdt aan varikeuze varicose (varicosis = spataderen). H5N1 is een virus voor de vogels, H1N1 dito voor de mensen. Dan beveel ik vasectomie [uitvoergang zaadbal of deel ervan wegnemen] aan. De Noorse natie is een noords land. Een kabberdoes is een kroeg. Een carottier is een karottentrekker. Mixoscopie is voyeurisme. Wat kost die manoustoel [rotan]? Hij heeft een loodje [een duit] in het zakje gedaan, het zijne bijgedragen. Dat is een solide [ook: soliede] basis. De munt van Nigeria is de naira (NGN). GB vindt dat er een aldisering [internet: ALDI] plaatsvindt (vgl. blokkerisering, verblokkering, mcdonaldisering). Toppunt: de fondue savoyarde [kaasfondue] wordt vooral door Savooiaarden uit de Savoie gegeten. Het leven kan best spartaans [streng, sober, hard] zijn. Bij een brak(hond) of braque denk ik algauw aan een braque d’Auvergne, een braque de l‘Ariège – of braque ariégeois – en een braque Saint-Germain.

4. De loya jirga is de landelijke raad van stamhoofden in Afghanistan. Een Kling is een Klingalees. De dames namen in het lady’s-vak of de lady’s-box plaats [vgl. ladies’ day]. Met een athomegevoel voel je je at home. Een pijnder [BE; folklore] is drager van het Ros Beiaard in Dendermonde of van een reus. We namen nog een marasquintje, een maraskijntje, een maraschinootje [kersenlikeur]. Ik blijf ze mooi vinden, die echeveria’s [vetplant]. Vatbier tap je uit een vat bier. Een vates is een ziener. Een vaticanist is een Vaticaanwatcher. Voorbeelden: vbb. of vbn. is de afkorting. De opvolger van ADSL [a – asymmetric] is VDSL: very high speed digital subscriber line. Daar zijn veel afko’s voor: e.w. (en wel), t.w. (te weten), vdt. (videlicet), nl. (namelijk) en sc. (scilicet). Welke gevechtssporten ken je? Ze begooiden elkaar met Vechtklei. Hij was ooit een early adopter [snel met nieuwe producten of diensten] en is nu een heavy user [veelgebruiker]. Je praat veels te veel. De VEEN was de Vereniging van Exploitanten van Elektriciteitsbedrijven Nederland. De Veense bonen komen uit de Veenstad [tuinbouwgebied tussen Amsterdam en Leiden].

5. Humificatie betreft humus [bladaarde]. De taart was al gesneden en deels genuttigd: er waren nog negen veertienden over (ongesneden: er was nog negen veertiende over). Vroeger had je de Venezolaanse bolivar [VEF], nu is dat de VES: soevereine bolivar. Zelfs vega’s (veggies, vego’s – geen dode dieren eten) kunnen de vegavogel niet meer nuttigen (uitgestorven, Vega-eiland). De Vegin was de Vereniging van Exploitanten van Gasbedrijven in Nederland. Een veiligelander maakt weinig kans op asiel. Een seatbelt is een veiligheidsgordel. Wat is ouder: de Muur of de Veiligheidsmuur [Israël – Palestina]? De veite [vei = vet, vetheid] van dat product is opvallend. Een veldlakense koe is lakenvelds [bnw. = lakenvelder, betreft sierhoen]. Een veldtelefoon is een lultali. Hangt zij die veldwinnende overtuiging aan? Een velum is een kelkkleedje [omhulling liturgische voorwerpen, r.-k.] en vellum is velijn. Van velours (fluweel) is in BE veloeren of vloeren.

6. Hij werkt op VenJ [m/Ministerie van Veiligheid en Justitie]. Hij heeft veel venture capital [durfkapitaal] ingezet. Die venusdienst [wellustig leven] was maar een slap aftreksel van de Venusdienst [godin]. Dat geldt ook voor venustempel [bordeel] en Venustempel [godin]. Verba volant, scripta manent: wie schrijft, die blijft. CCD is de verdwijnziekte (colony collapse disorder – bijen). Christus de vergelder is de Remunerator. Hij zweert bij extra vergine [zeer zuiver] olijfolie. Het zijn waarheden als koeien: vérités de Monsieur de la Palisse. De verledding [overgaan op ledverlichting] is nu vrij algemeen. De kerk houdt verloofdecursussen [voorbereiding op huwelijk]. Vero distinguere falsum: de leugen van de waarheid onderscheiden. Hij prosterneerde [knielen, een voetval doen] zich voor de paus. Ik heb daar geen flauw verstajem [begrip, benul, verstand] van. Dat gebied is geheel verstept [tot steppen worden]. De ver-van-mijn-bedshow [ver van mijn bed] is de verwegshow. Dat is zeker een verwegbestemming: Verweggistan. De veryupping [yuppificatie – zie yuppie] moet stoppen. De Grote Verzoendag is Jom Kipoer [bij de joden], de Verzoenings- of (vero) Geloftedag [nationale gedenkdag] is in Zuid-Afrika. Het vesicle [èh] of vesikel [uh] is een chemisch deeltje.

7. Het Vesoc is het Vlaams Economisch Sociaal Overlegcomité. Ja, die vetsteen komt uit Noorwegen: larvikiet. V.T. = Vetus Testamentum (ook: Vet. Test.) = O.T. = Oude Testament. Naar Vianen gaan is bankroet gaan. De volksmond zegt ‘viesje’ tegen fiche. De Vietnamese krijgskunst (+ filosofie erachter) wordt omschreven met viet vo dao. Die vijling [vijl, vijlen] had een heel glad resultaat. Vin de pays [VD ook: du] kan als vin de table [tafelwijn] dienen. Wie zegt ‘vingerspitsengevoel’ (of ‘vingertoppengevoel’) tegen ‘fingerspitzengefühl’? Weinigen. Wij drinken vaak viognier [vjohn-jee] [witte wijn, Rhônedal]. Het vipassana is een boeddhistische meditatietechniek. De zinspreuk van het Leidse studentencorps is: Virtus, Concordia, Fides, t.w. deugd, eensgezindheid, trouw. Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije zijn de Visegrádlanden. De Virginische tabak is virginiatabak.

8. Op het visite-uur kwam de visiteur [div.]. Veel lichamelijk leed wordt door de vis medicatrix naturae (het lichaam zelf) opgelost. Beschrijf de bizon en de vison [nerts] eens. Dat interesseert me geen vits (vis – zier). Vivere pericolosamente (gevaarlijk leven) is echt iets voor een stuntman of -vrouw. De VJJF is de Vlaamse Ju-Jitsufederatie (die doen dus aan jiujitsu (:-)) De VKW is in BE het Verbond van Kristelijke Werkgevers. Die Vlaam [Vlaming] houdt vlamen [Vlaamse reuzen, konijnen]. Je moet niet vlaggen voor de hoeren [vlag ‘s nachts buiten]. Het werd hem vlakaf, botweg (vlakuit, rondweg, vierkant) geweigerd. Die vlaktaks is niet moeilijk te begrijpen [uniform ib-tarief – inkomstenbelasting]. Probeer eens een verband te leggen tussen een vlaming [aanhanger zekere sekte] en een rijnsburger [ik denk dat de VD-R fout is – 2023 nog fout, vgl. calvinist]. Vlaren doe je met een luchtkussenboot. De VLG is de Vlaamse Liga Gehandicaptensport. De Vlhora is de Vlaamse Hogescholenraad. Kijk: de Vliegende Vis [sterrenbeeld]! Een vlikobak is voor grofvuil en puin – NL. Het VLO is in BE vernieuwd lager onderwijs. Hij komt quasigeleerd over.

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten