maandag 9 oktober 2023

3491 Dictee maandag 16-10-2023 (3) – dictee Groot Papendrechts Dictee 2023

Dictee – dictees [3491]

Groot Papendrechts Dictee 2023

De hedendaagse schermcultuur (auteur: Bianca Nederlof)

1. De vrijetijdsbesteding van de jaren tachtig is in niets te vergelijken met het exorbitante entertainmentaanbod dat de technologische vooruitgang de afgelopen decennia heeft gecreëerd.

2. Eigengereide kwajongens haalden heimelijk kattenkwaad uit en punkers met hanenkammen verguisden de toenmalige politieke ideologieën, waarbij ze zich uitten door middel van hun
non-conformistische kledingstijl en agressieve muziek met maatschappijkritische songteksten.

3. Welvoeglijke gezinnetjes daarentegen namen ’s avonds na een familie-etentje plaats aan een ovale tafel om te rummikuppen, yahtzeeën of scrabbelen, waarbij de gezinsleden dikwijls konden ruziën als iemand had valsgespeeld.

4. Of er werd gerelaxt bij een gezamenlijk televisieavondje, want de tijd van petieterige zwart-wit-tv's was allang voorbij en sommigen hadden zelfs een videorecorder, zodat spelshows met quizzen, gepresenteerd door televisiecoryfeeën in spe, te allen tijde voorhanden waren.

5. Heden ten dage zijn gezelschapsspellen alleszins nog populair, maar dit vertier moet wedijveren met het individuele gekoekeloer op een smartphone- of tabletschermpje, of het relaxed bingewatchen van een pathetische dramaserie op een smart-tv ter grootte van een tafeltennistafel.

6. Ons oerbrein is nochtans niet veel verder ontwikkeld dan dat van de neanderthaler en dus zijn we instinctief sensibel voor het verraderlijke stofje dopamine dat vrijkomt door de continue stroom van
quasi-interessante informatie.

7. Voor je het weet scrol je weer urenlang in je geruite pyjamajasje en sjofele joggingbroek gedachteloos op je telefoon om kolderieke fotootjes en stompzinnige filmpjes gade te slaan, en ligt een socialmediaverslaving op de loer.

8. Het verheugt ons dan ook exceptioneel dat een aantal linguïstische hobbyisten zich eens per jaar ter verstrooiing vlijtig een avondje toelegt op het oubollig met de hand schrijven van een desalniettemin hopelijk amusant en door onze vaste voorlezer bijzonder eloquent voorgedragen dictee.

 

 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten