dinsdag 3 oktober 2023

3475 Dictee vrijdag 06-10-2023 (2) - dictee Groot Krimpens Dictee 2023

 Dictee – dictees [3475]

Groot Krimpens Dictee 2023 (aan den IJssel)

Voor de plaatselijke deelnemers was het best een lastig dictee, zelfs zonder allerlei hoofdletter- en streepjeskwesties of diakritische tekens en allerlei aan andere talen gelieerde woorden en uitdrukkingen.

Toelichting in blauw.

Een sensibele [gevoelig] taalexercitie (auteur: Huib Neven)

1. Een emotioneel dictee, tjongejonge, dat is toch een contradictio in terminis [tegenstrijdigheid in de gebruikte woorden, zoals ziende blind zijn]. Populairwetenschappelijk gezien is een dictee in Standaardnederlands een cerebraal [de hersenen betreffend] issue [kwestie, item], waarbij een linguïstische [taalkundige] trukendoos wordt opengetrokken. Iets voor de intelligentsia. Daar komen geen emoties aan te pas. Die borrelen pas op bij poëtische [dichterlijke] ontboezemingen en bij bellettrie [beoefening van de schone letteren]. Tenminste [betekenis: per slot van rekening, uiteindelijk, welbeschouwd], dat wordt je altijd voorgehouden.

2. Maar misschien is een dictee meer behept met affecties [genegenheid, liefde] dan verondersteld. Of behoort deze thesis [stelling] tot het aberrante [afwijkend, abnormaal] gedachtegoed? Laten we er een precisieonderzoek aan wijden. We onderscheiden vier basisemoties. In jip-en-janneketaal: blij, bedroefd, bang en boos. Inderdaad, veelgehoorde allitererende [met dezelfde klanken beginnen, hier de b] begrippen. Ik ga nu met veel aplomb [zelfvertrouwen] uiteenzetten dat gevoelens wel degelijk ertoe doen bij een dictee.

3. Ten eerste, je kunt er alleszins blij van worden. Je hebt het hele Groene Boekje minutieus in het hoofd gestampt omdat je coûte que coûte [koste wat (het) kost] goed wilde scoren. En voilà [ook: et voilà – ziedaar (wat makkelijk)], je kunt apetrots zijn met driekwart fout, bijna punteloos. Ook droefheid kan toeslaan bij dicteefanatici. Ik heb zielenpieten gezien die in diepe rouw gedompeld waren, toen hun dictee faliekant [volledig] tekortschoot.

4. Bangheid is de derde emotie die ook rond het Krimpens Dictee [verkorting van: Groot Krimpens Dictee – verdere verkorting: Dictee] kan hangen. De angst dat jouw deplorabele [erbarmelijk] uitslag publiekelijk bekend wordt, kan de vorm van een cataclysme [(wereld)ramp] aannemen. Ten slotte boosheid. Je clasht [botsen, in conflict komen] met de jury over een bepaald dicteewoord. De juryuitspraak is onverbiddelijk, terwijl jij met de dictionaire [vertaalwoordenboek] in de hand je gelijk kan aantonen. Dit kan ten langen leste tot virulente [heftig, krachtig werkend] furiositeit [uitzinnigheid] leiden.

5. Resumerend [samenvattend], de gedachte dat dictee en emoties incompatibel [onverenigbaar] zijn, kan door de shredder [papiervernietiger] gehaald worden.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rein: nulfouter. Het geluid in de Theaterzaal van De Tuyter was goed en Huib heeft het bijzonder goed voorgelezen. Buiten mededinging. Toch een mooie Parkerpen gekregen.

Voor de trofee was er een shoot-out nodig, omdat twee plaatselijke deelnemers beiden 11 fouten hadden.

De presentator van dienst: ik heb een schiftingsvraag. Ik ga eerst een stukje dictee voorlezen en dan komt die schiftings/benaderingsvraag.

Shoot-out

U heeft zo-even een dictee meegeschreven. Dit lijkt poëzie, maar dat is het niet. Omdat er bij een gelijke stand een machtsvacuüm ontstaat, moeten er deelnemers geëlimineerd worden. We creëren deze
shoot-out zodat de wedstrijd beëindigd kan worden. Een wedstrijd ja, dit is geen gezellige reünie. Wees niet naïef. Egoïsme is geoorloofd zodat de prijs geïnd kan worden. Je kunt tenslotte niet met zijn tweeën winnen. Of heeft u daar andere ideeën over? Hopelijk heeft u zich niet geërgerd, dwingt u de tegenstander op de knieën en kunt u de trofeeën toe-eigenen.

Na enkele zinnen proefde ik wel wat de vraag zou worden, maar ik heb niet echt meegeteld ...

De vraag luidde: “Hoeveel trema’s zijn hier gebruikt?”

Ik gokte buiten competitie op 10, de ene deelnemer zei 5 en de andere 15. Die laatste heeft derhalve de wisseltrofee gewonnen. Want het waren er 14: let ook op de twee groene instinkers!

Ik vermoed dan ook dat degene die 15 i.p.v. 14 had, een van de twee groene instinkers fout zou hebben geschreven … (:-)).

Leuke avond!

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten