vrijdag 26 september 2014

0292 Dictee woensdag 24 sep 2014 (9): dictee 782 (deel 2) √

Dictee - dictees [0292]

Oefendictee 782 (deel 2)

Hierbij de zinnen 4, 5 en 6 van dictee 782.

4. Dat is toch niet waar, nietwaar? Hij gaf het zowaar toe: dat is zo waar als tweemaal twee vier is (vergelijk: certo certius). Drie maal drie is negen, eenieder zingt zijn eigen lied. Hij is een pur sang romanticus. Kende je trouwens het pur-sangbegrip? Waaro? O, daaro! Dat waarschuwingsschot trof onbedoeld doel. De Wase hoofdstad is
Sint-Niklaas (het Land van Waas ligt in Oost-Vlaanderen). Wablief(t)? Of je peultjes lust, of je een wacho bent! De Wachtendonckse psalmen kennen een vertaling in het Nederfrankisch (Oudnederlands). Wachthouden is de wacht houden. Noem de Friese Waddeneilanden eens op. Je tanden zijn een soort van ivoren wachters. In nieuwe wijken worden wadi's [voor: wateropvang in de wijk] aangelegd. Van wafers [siliciumschijfje] worden computerchips gemaakt. Een wagenburg is een soort van burcht. Hoeveel wagyu's [Japans rund]?
 

5. Een bekend wagenspel is Marieken van Nimweghen. Zijn mond stond wagenwijd [geen n uitspreken] open. Rijden er binnenkort geen wagon-littreinen [mv. wagon-lits] meer? Die wait-and-seehouding lijkt me hier wel gepast. We kennen meerdere wajangs: wajang gedog, wajang koelit en wajang orang (ook: wajang wong). Hoeveel Wajongers (Wajongeren *) zijn er in Nederland? De waldenzen zijn later calvinisten geworden. In de Walenstreek worden veel Walenstreken uitgehaald. Ze stoken daar walesantraciet. Een lopend buffet (wandelbuffet), een walkingdinner, loopt niet echt. Een forse, struise vrouw is een walkure. Bij Wallstreetkapitalisme (genoemd naar Wall Street) gaat het vooral om de aandeelhouders. Een walmgat is een 2- à 3-duimsgat [cijfers].
* VD heeft Wajong-uitkering, dan zou het Wajong'er(en) moeten zijn! Vgl. Benelux-land en Benelux'er.
 

6. Wat is de Walpurgisnacht [feestnacht heksen Blocksberg, Harz]? Walrussen worden gelenst. Wagenwielen behoren gelunsd te zijn. Hij ging ervantussen, hij poetste de plaat. De raddraaier werd ertussenuit, tevoorschijn, gehaald. Hij is een wannabe-uitblinker. Wie combineert er nu de Wandelende Jood met Lord Wanhoop? De WAP is de Wettelijkeaansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (of (het): wireless application protocol). De Wapenstilstand wordt in België op 11 november herdacht. Warehousing kan concreet [logistiek] en abstract [analyse informatie datapakhuis] zijn. Warez [wèhrs] (een Engels woord) is illegale software. De wtw is de warmteterugwinning. De war of the worlds is nog niet gestreden. Is de warong keliling [venter, Indische producten, Indische mensen] al langs geweest? De jager riep: wartoe [haarwild = zoogdieren] gezien. Een hoya is een wasbloem. Die seropositief houdt zich met ceroplastiek bezig. Ik stel van jongs af aan belang in alles was da kreucht und fleucht.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten