zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (10): dictee 778 (1) [271]

Hierbij het eerste deel van dictee 778.

1. Toccadielje is een vorm van triktrak. Een tobogan kan ook een kermisroetsjbaan zijn. Daar moet je mee toe kunnen. In Nederlands-Indië werd de gouverneur-generaal toean besar genoemd. Toedeloe, toedeledokie, daar kun je naar fluiten. Dat zal aan de zaak niets toedoen. Het zou daar vreemd toegaan. Het nieuwe huis is helemaal toegereed. Bij het toerrijden worden er geen gaten toegereden. Organiseert een touroperator ook fietstoeren? Met de VTB wordt de Vlaamse Toeristenbond of de Vlaamse Taekwondobond aangeduid. Het is alles toetmem, één pot nat. Toetoe, trek je toetoeppak eens aan! Cementstaal kun je niet spreken. Het Cito was oorspronkelijk het Centraal Instituut voor Toetsontwikkeling. Hoeveel kaaimannen zitten er op de Cayman Islands, de Kaaimaneilanden? Tussen al deze toeters en bellen weten wij van toeten noch blazen.

2. Toekotoeko's zijn kamratten. Hoe lang is de Jangtsekiang? Hij is tofelemoon, tofelemone, toffelemone, toffelemoon, toffelemoons: katholiek. Is toggenburgermelk erg lekker? Deze haute-coutureontwerpers gebruiken toiles [twaals]. Toktoktok, een ei! Zoek op: to kalon k'agathon. Hij zit te knikkebollen. Zij moest tol aan Neptunus betalen. Waar wonen Toledanen? Hij heeft een tolstojaanse, antiautoritaire, houding. Een tult is een houtmaat en een tölt een van de gangen van een paard. Na een nachtje cel was hij tombé des nues, ten zeerste ontnuchterd. Ze kweken daar tomberry's en cranberry's. Als een haring zat Jan Huigen in de ton. Een jeu de théâtre is een toneeltruc. De provincies van de Soevereine Orde van Malta heten tongen. Hoe ziet een Tongaanse pa'anga eruit? Hij zei dat wel, maar tongue in cheek.
3. Splitcanehengels zijn van tonkin gemaakt. Tonpraten is buutreednen. Bij vrome joden hangt een mezoeza aan de deurpost. Verrukkelijk: eerst meringue eten en dan de merengue dansen. In vredesnaam, in godsnaam (in Gods naam), in hemelsnaam, om 's hemelswil, in 's hemelsnaam, in godsherennaam, in godsherejezusnaam, in godsherechristusnaam, in godshemelsnaam, in godesnaam, doe het niet: spring niet! Er wordt afgerekend volgens het systeem van
uurtje-factuurtje. Hij is een model dragqueen. Het meervoud van 'obus' is 'obussen'. Dummy's zijn het, suffies, lubberts. Hij zal wel weer een flinke borrel ophebben. Een topgijn is aan de mast bevestigd. Die grapjurken hadden de topi's een topi opgezet. Hij heeft helemaal niks te klagen: hij heeft een topjob, een topbaan – en zeker geen tobjob.