zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (9): dictee 777 (3) [270]

Hierbij het derde deel van dictee 777.

7. Het thortveitiet is een scandium bevattend mineraal. Zo'n T-huis is geen gewoon theehuis. Een thuja is een levensboom, de ricinus is de giftige wonderboom. In de Oekraïne is een crashsite een rampplek. Van thujon wordt absint gemaakt. Voor japonnen wordt wel tibet gebruikt. Je kunt een tic douloureux hebben, maar ook een tic convulsif (zoals bij het syndroom van Gilles de la Tourette, het gilles-de-la-tourette- of tourettesyndroom). Het haareten komt meestal als tic voor. Zeelieden zie je nog weleens tidoren. Die bikkels lieten de tichels aan diggelen vallen. Je zult maar kiebitzer bij een tiejij(t)skraak zijn. Die vent is echt zo gek als Tielebuis. De winnaar was drie tienden sneller dan nummer twee. Mijn tweevingersysteem voldoet. Vertel eens, wat tier 1-, 2- en 3-kapitaal zijn. Waarom wordt tieretein niet meer gebruikt? Tiens, wat een verrassing!
8. Een coup d'état is een staatsgreep, een raison d'état een staatsraison (de wet geldt niet voor de staat) en de Tiers-Etat (É) is de derde stand: burgers en boeren. Ook die tiesjebofs vieren Tiesjebof (Tisja Beav, joodse vastendag, ter herinnering aan de verwoesting van de tempel). Een tiff-bestand (tagged image file format) is een beeldbestand in TIFF-formaat. Berberschrift is Tifinagh. Een lemen Berberkasteel is een tighremt. Wat bij de tijd (bijdetijds) is, is
up-to-date, du jour. Bijtijds is ten behoorlijken tijde. Het is al tijdenlang tijdeloos stil. Na een tijdlang ontstond er enig leven. Een tijdgenoeg komt meestal te laat. Spelletjes zijn tijdkorters (net als boeken). Die tijdrijder is kampioen tijdrijden. Wie gaat er als tijdsnelste naar de finale? Dat krijg je mooi in geen tijdstijden van me. De tijgermug verspreidt dengue en het westnijlvirus. Je krijgt tikka uit de tandoorioven.

9. De tijgerreigers vind je in Afrika en Midden-Amerika. Bij de tickertapeparade moet ik altijd aan de tikker denken. Een tik-op-de-schaal is een oneerlijke kruidenier. De tiktaaliks zijn al 380 miljoen jaar uitgestorven. Hoeveel bedraagt hiervoor de time-to-market? Tiltslaan is op tilt slaan. Tiples hebben meestal 12 snaren. Een tipsy cake is met kirschcrème gevuld en een tipsyschotel is een ovenschotel van kolombijntjes (zeer zachte cakejes) met rumvla en schuim. Deze tiran met een snavel zingt mooi. Heerlijk, zo'n tisanedrankje. Geef mij maar saté tjampoer. Jij tjauwmin? Tjeempie, tjeminee, jeminee, is dat balen! Ze hadden me niet moeten vragen: ik zit er voor tjomme. Met TJS wordt de Tadzjikistaanse (Tadzjiekse) munt somoni aangeduid. Op een radkaart (T-kaart) hebben Middellandse Zee en Nijl samen de vorm van een T. Een tjeef vertoont tjeverij. Nou, tjuus dan. Hij is erin getippeld.
10. Met die tips en tricks kun je ver komen. De tem is de transcendente meditatie (meditatietechniek die rond 1960 door de Indiaër Maharishi Mahesh Yogi buiten Azië werd geïntroduceerd). De afkorting TM staat voor 'trademark'. De TMM is de Turkmeense manat. Het TNI is het Tentara Nasional Indonesia, het Nationaal Indonesisch Leger. De Maatschappij Tot Nut van 't Algemeen wordt afgekort tot TNv'tA. Een toast kannibaal is een toast met filet americain. Hij is een echte tobberd. De tobintaks is belasting op financiële transacties. Een arme tobias is al blij met een tobiasvisje. Een tobogan is een Canadees-indiaanse slee.