vrijdag 26 september 2014

0295 Dictee woensdag 24 sep 2014 (12): dictee 783 (deel 2) √

Dictee - dictees [0295]

Oefendictee 783 (deel 2)

Hierbij de zinnen 4, 5 en 6 van dictee 783.

4. De wereldslang is de Midgardslang (Jormungandr). Brevieren doe je lopende weg, arbeiden doe je werkende weg en ouder worden gebeurt gaandeweg. Ik heb zin in drugs en bel uiteraard mijn 06-dealer, pas terug uit Suriname, maar door de 100 procentcontrole lukte mijn crackdeal krek niet op Schiphol. Na een bad trip beland je in een afkickkliniek. Basuco is een harddrug, gefabriceerd uit het restproduct van cocaïne. Een bolita is een eivormig pakketje met cocaïne of een andere harddrug die gesmokkeld wordt, synoniem: bolletje. Hij is mijn drugsafkickbuddy. Het CAD is het Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs. Wat doet een duwer [smokkelaar drugs, anus], als hij niet duwt? Hij gebruikte crack, maar is nu clean (schoon). DA staat voor Drugs Anonymus (vergelijk AA: Anonieme Alcoholisten). Craving is het onbeheersbaar verlangen naar verslavende middelen.
 

5. Een designerdrug is een chemische drug met als voorbeeld meowmeow [mie-jauw 2x], bijnaam van mephedrone. De DEA is de Drug Enforcement Administration (Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie). Detoxificatie is ontgifting. Doorgezakt of doorgetript is stoned (als een garnaal). Ook heroïne behoort tot de dopes. Voor softdrugs moet je niet bij de drugsscene [harddrugs] zijn (en ook niet in een drugstore = grote drogisterij). Je kunt beter geen dwelmkruid gebruiken. DXM is dextromethorfan (bepaalde psychedelische drug, een bestanddeel van veel hoestmiddelen). Andere aanduidingen voor ecstasy zijn lovedrug, liefdespil, liefdesdrug en xtc. Fencyclidine is een narcosemiddel voor koeien en paarden. Een fixer is een spuiter.
 

6. Harddrugs kunnen leiden tot een flash [gewaarwording na gebruik, ook: rush]. Ook een freak kan flippen. Coffeeshops (koffieshops) moeten in een gedoogzone liggen. De drugsgerelateerde misdaad tiert welig. GHB (gammahydroxybutyraat of gammahydroxyboterzuur - ook: GBH = grievous bodily harm) wordt als party- of feestdrug gebruikt. Na een bezoek aan de headshop [winkel drugs] werd zij high. Zij zijn hooked [verslaafd, harddrugs]. Horse bestaat voor ten minste acht negende uit heroïne. Ice is een opwekkende drug, een amfetamine. Zij is een cokejunk. Het verdovingsmiddel ketamine wordt ook wel als smartdrug gebruikt. Grappig: bij zoeken naar '*drug*' vindt men ook land- en aardrug. Met lsd wordt lysergsäurediäthylamid (Duits) of lyserginezuurdi-ethylamide (GB, een reuk-, kleur- en smaakloze drug die hallucinaties en tijdsbelevingsstoornissen veroorzaakt) aangeduid. Wie is niet ooitgebruiker?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten