vrijdag 26 september 2014

0300 Dictee woensdag 24 sep 2014 (17): dicee 785 (deel 1) √

Dictee - dictees [0300]

Oefendictee 785 (deel 1)

Hierbij de zinnen 1, 2 en 3 van dictee 785.

1. Een wüstung is een in de (late) middeleeuwen door de bewoners verlaten nederzetting of dorp, waarvan de contouren nog in het landschap herkenbaar zijn. Een shime-waza [wurggreep] kun je beter niet doorzetten. De wu wei is een basisbegrip in het taoïsme, berustend op het uitgangspunt dat het nalaten van een handeling ook kan worden gezien als een handeling waarmee men een doel kan bereiken. Gisteren heb ik nog wildgeplast, maar vandaag heb ik in het wild geplast. Hij had hooggespannen verwachtingen van de tocht door het bos, maar die eindigde bij een laag gespannen valstrik. Dat is een van onze gewildste artikelen. We mogen toch wel aannemen dat diaklaas en diaklasis (Grieks) hetzelfde betekenen? De marsmannetjes komen! Antrax is miltvuur en antraciet kun je stoken. Het heeft allebei met 'kool' te maken.
 

2. Een rollator helpt tegen vallen, de prijs ervan kan behoorlijk tegenvallen. Fenegriek heeft weinig met een Griek te maken: het is een zekere plant (de naam komt van fenum graecum: Grieks hooi). Frenetiek is overigens (als) bezeten, dol razend. Wat moet een politicus met een spindoctor, een mannetjesmaker? Zou elke diknek een dikke nek hebben? Het huis had een rococoachtige uitstraling. In VD zijn we inmiddels aanbeland bij de 'x'. Daarbij horen x zoveel woorden, anders gezegd: een x-aantal. De term 'ex dividend' [zonder de waarde van het dividend] wordt afgekort tot xd. De dader, X, ligt inmiddels op het kerkhof. XAF is de genormeerde valuta-aanduiding voor de CFA-frank BEAC (munteenheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Congo-Brazzaville, Equatoriaal-Guinea, Gabon, Kameroen en Tsjaad). En wat weet u over XCD [Oost-Caribische dollar] en XOF = CFA-frank BCEAO (munteenheid van Be­nin, Bur­ki­na Fa­so,
Gui­nee-Bis­sau, Ivoor­kust, Ma­li, Niger, Se­ne­gal en To­go
)
?


3. Wist je dat 'xantippe' het enige woord in VD is mét 'xant', maar zónder 'h'? Een xaveriaan is lid van de congregatie van de Broeders van Sint-Franciscus Xaverius (Congregatio Fratum Xaverianorum). Ecofobie heeft wel wat van het eigen nest bevuilen. Grassen en yucca's zijn niet-succulente xerofyten (en yuca is maniok). De DAX heet officieel Xetra DAX (zoek maar op). Zijn x-factor en nixfactor erfelijk? De X-generatie, de generatie X, is dezelfde als de generatie nix. In Zuid-Afrika wordt de Bantoetaal Xhosa [koo-zaa - kliktaal] gesproken. Bij de Grieken was de xystus de lange gang, waarin de atleten zich oefenden. Probeer de een-na-laatste bus te halen. Dat is dus de op een na laatste. De NVWA rapporteerde veel E. colibacteriën (de E is van de Duitse bacterioloog Theodor Escherich). Een spopo is (lid van) de spoorwegpolitie.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten