zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (7): dictee 777 (1) [268]

Hierbij het eerste deel van dictee 777.

1. De tawaaf is de (zevenvoudige) rondgang om de Kaäba tijdens de hadj. Wie zijn de nieuwe bhv'ers? Deze tbc-patiënt heeft open tbc. TBD is Tick-Born Disease, tekenencefalitis en TBT is tributyltin (giftig, zit in scheepsverven). Wat mag een t.c. (télégramme collationné) wel zijn, VD? Wat zijn de regels van tchoukbal? Tezen doe je niet met een laser. Hier te lande wordt ten plattelande nog volop geboerd. Een teak behoort tot de ijzerhardfamilie. Is die teboekstelling al voltooid? Een taks kan een teckel zijn. Tecum habita: trek u in uzelf terug. Bij golf gebruiken ze een teepeg, een T-vormig pennetje. Een teenager is een tiener. Wielrenners hebben een toeclip, teen- en zoolgangers niet. Zij gedraagt zich nog als een teenybopper. Ik koester mijn teerbeminde kinderen. Stervenden krijgen het viaticum, de Heilige Teerspijze.
2. Een nee-stem is nu eenmaal geen voorstem. Een tekke is een klooster voor soefi's. We hebben de brokstukken veiliggesteld, maar we willen wel voor de reparatiekosten worden schadeloosgesteld. De Teleac-cursussen (Televisie Academie) worden momenteel verzorgd door Teleac/NOT. Teledoes zijn Indische stinkdassen (niet om te dragen). Ze zitten nu in de teleferiek. Het cubitaletunnelsyndroom is de telefoonelleboog. In de theologie kennen ze het teleologische bewijs van het bestaan van God. Met die Verrekijker (Telescoop, Telescopium) kun je helemaal niet kijken. Mooi hoor, zo'n videoconferencing, maar geef mij maar het (!) gewone face-to-facevergaderen. Ik zie sommige figuren vaak face to face vergaderen. Een telluris inutile pondus is een nietsnut. Tel père tel fils: zo vader zo zoon. Ik ben op en tenden.
3. Tussen Olympus en Ossa ligt de Tempe. Je kunt de zooi kopen, maar wel tel quel. Waardoor is de Orde van de Goede Tempelieren bekend? Met een thermometer meet men temperaturen. Een tempeest is tempestatief. Hij heeft nostalgie naar de temps perdu (tempus actum). Een tenore drammatico is een heldentenor. Zoek op: TENS, transcutane elektrische neurostimulatie. Noord ten oosten en noord ten westen zijn tenstreken. In de Tent in Den Haag werden vroeger concerten gegeven. De inktvis is een tentaculair dier. Op te zoeken: thelitis en thelalgie. In de Tachtigjarige Oorlog had je nog tercio's. Krijg nou de ftisis! Kan een terme de droit ook een terme de grâce zijn? En dan maar hopen dat je de terminator niet ontmoet. Wat is het verschil tussen een terra-aquarium en een aquaterrarium? Subtiel, hoor!