woensdag 17 september 2014

0283 Dictee woensdag 17 sep 2014 (22): dictee nimf √

Dictee - dictees [0283]

Nimf

1. Klinkt mooi: een nimf. Volgens VD is dat: in de Griekse en Romeinse mythologie een vrouwelijk mythologisch wezen dat rivieren, bossen enz. bewoonde, voorgesteld in de gedaante van een bevallig meisje, ook als tweede lid in samenstellingen als de volgende, waarin het eerste lid de verblijfplaats noemt: bergnimf (oreade), bosnimf (dryade of hamadryade), moerasnimf, veldnimf, vijvernimf, waternimf (najade), weidenimf, zangnimf (muze), snertnimf: vrouw die of meisje dat bij de marineschepen de overgebleven snert komt vragen en zeenimf (nereïde).

2. De hoorn van Althea is de hoorn des overvloeds: Althea was een nimf die Zeus op Kreta met geitenmelk grootbrengt; volgens anderen de geit zelf, die Zeus zoogde. De dans calypso is genoemd naar de Griekse nimf Calypso, die Odysseus op haar eiland vasthield. Ons woord echo is verbonden met de nimf Echo uit de klassieke mythologie. De jongeling Narcissus versmaadde de liefde van Echo en werd verliefd (gemaakt) op zijn eigen spiegelbeeld. Een narcissus is dus iemand die zijn eigen schoonheid koestert. De god Hermes was de zoon van Zeus en de nimf Maja.

3. Via '*nimf*' vinden we nog een enkele aanvulling: een nimfijn is een jong, nog niet geslachtsrijp meisje dat het voorwerp is van seksuele begeerte van (oudere) mannen, groot en klein nimfkruid (een plant), een paranimf: persoon die iemand bij bepaalde plechtigheden terzijde staat, met name bij een doctorspromotie aan de universiteit (bij een erepromotie wordt men doctor honoris causa, eredoctor). O ja, en vanwege het Grieks ook nog maar even kijken naar '*nymf*': nymfaeum (monumentale fontein), nymfale (soort van dagvlinder), nymfo (verkorting van nymfomane), een nymfomane is nymfomaan (manziek, mansdol of mannengek).

4. De onverzadigbare geslachtsdrift bij mannen heet overigens satyriasis – een satyr of sater is een wellusteling – of donjuanisme – genoemd naar de vrouwenversierder, vrouwenverleider, casanova, ladykiller, rokkenjager, vrouwenjager, de Spaanse Don Juan) en nymfomanie is de ziekelijk verhoogde (permanente) geslachtsdrift bij vrouwen en vrouwelijke dieren. Het laatste woord zou ik gemist hebben, als ik het niet kende: nymphe du pavé (Frans voor straatmadelief = straathoer).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten