vrijdag 26 september 2014

0302 Dictee woensdag 24 sep 2014 (19): dictee 785 (deel 3) √

Dictee - dictees [0302]

Oefendictee 785 (deel 3)

Hierbij de zinnen 7, 8, 9 en 10 van dictee 785.

7. Als DM diabetes mellitus is, dan is IADM insulineafhankelijke diabetes mellitus. Een zaagtand is onder andere een tandlijst van een laag bakstenen die enigszins schuin naar voren uit het verband zijn gemetseld, zo dat beide zichtbare delen van de steen ongelijk van lengte zijn. Zakendoen kan slaan op goede of slechte zaken doen. Het droit de suite is het zaaksgevolg. Je had vroeger zaal- en klassenpatiënten (verpleegd door klasseverpleegsters). De boer reisde van zijn havezate naar het schip op de havenzate. Het zachtroze voorwerp straalde een zacht rood uit. Zachtjesaan, dan breekt het lijntje niet. Ik vind het op zijn zachtst gezegd belachelijk. Een zadelpunt in de wiskunde is een maximum-minimumpunt van een zadelvlak. Zág, kaerel, loop eens deur. In het voormalige Zaïre betaalde je nog met zaïres.
 

8. De ZAio was de Zorgautoriteit in oprichting. Bij het voetbal kennen ze zak- [op scrotum] en hakballen. Die businessopportunity moet je pakken. Zaklopen is niet op iemands zak lopen. De zakoeski [borrelhapjes] komen uit de Russische keuken. Boksers doen aan zakstoten. Zo'n dollefie zallefie heb ik nog zelden gezien. De acht zaligsprekingen vindt men in de Bergrede. Peroba is zalmhout. Van een zalmsnip kon je geen zalmsnippers maken (wel: zalmsnipsnippers). Wat doet de kwacha [MWK, de Malawische, ZMK, de Zambiaanse - historisch en de ZMW - de huidige Zambiaanse] momenteel? Een zamboni is een dweilmachine. Het was daar zand happen en stof happen. Bij zandergymnastiek (zanderen bij een zanderinstituut) wordt de methode van Zander toegepast. Zandman is een synoniem van Klaas Vaak. Waarin verschillen sanella (sanel, geweven katoen) en zanella [zwart weefsel, voeringstof]? Zanen is zaan [room - Duits: Sahne] afscheiden. Houden wij het Zandsteenbesluit aan? Hij gaf een sandwichhanddruk.
 

9. Het ZAP in België is het zelfstandig academisch personeel. Wat horen we daar: een Cetti's zanger? De zangvogels hebben een goed ontwikkelde syrinx [geheel van organen in de luchtpijp]. In Tanzania – en dus ook in Zanzibar [eiland voor de kust – betaal je met shilingi's [ook: Tanzaniaanse shilling]. Genieten de zapatisten [volgelingen verzetsbeweging Zuid-Mexico o.l.v. Emiliano Zapata] ook van zapote [vrucht met smaak van citroen of sinaasappel]? Een zapvinger [zappen = kanaalzwemmen op tv] is een RSI-achtige [repetitive strain injury, ook KANS of CANS] aandoening. De (munt) rand wordt aangeduid als ZAR (Zuid-Afrika). Lichte zavel bevat 80 tot 90% zand. Ik ben rein van zeden (niet: Rein van Zweden). Een comédie de moeurs is een zedenkomedie. Hoe spreek je 'zecchino' [tsèh-kie-noo] uit? Je moet echt die zebraoversteekplaats gebruiken. Een zawiya is een islamitisch klooster voor soefi's. Zij van hiertegenover heeft me gebeld. Is dat een gnome [zedenspreuk] over een gnoom [aardgeest, kabouter]? Zij zijn zazous [modern, excentriek jong mens] onder de yuppies. Hij was zo zat als een zwitser en een Maleier bij elkaar. Met zazen [zaa-zèhn] wordt zenboeddhistische zitmeditatie aangeduid.
 

10. Ik geef geen waardeoordeel over dat normen-en-waardendebat. Wie straight, rechtdoorzee, is, zal recht door zee gaan, wie par bricole is, juist niet. Een zeebeer is een soort van oorrob. Hij studeert mariene biologie. Het gaat hier over de zeeblei en de schardijn. Zouden alle Moskovieten weten dat een moscovie een zeeden is? Het verschil tussen een noordse of zwarte zee-eend en een geografisch geduide Zwarte Zee-eend blijft curieus. Wat is floëem [planten - bastweefsel] precies? De dienaren van de zeegod Poseidon (bij de Romeinen Neptunus) heten tritons. Een andere naam voor trits der Bevalligheden is drie Bevalligheden, drie Gratiën.
 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten