vrijdag 26 september 2014

0293 Dictee woensdag 24 sep 2014 (10): dictee 782 (deel 3) √

Dictee - dictees [0293]

Oefendictee 782 (deel 3)

Hier volgen de zinnen 7, 8, 9 en 10 van dictee 782.

7. Een WASP is in de VS een white Anglo-Saxon protestant (blanke protestant met Britse voorouders). Dat is de moriaan gewassen. Waar dient grijswater toe? Een haarstilist is een hairstylist. Een waterkrachtinstallatie is iets anders dan een warmte-krachtkoppeling (wkk). Door de waterleiding van Sylvius loopt geen leidingwater [kanaal, middenhersenen]. Een holmeslicht is een waterlicht. De Nieuwe Hollandse Waterlinie vervangt de Oude. Hij heeft zijn Waterloo gevonden en dus een waterloo geleden. Riet en Ingrid zijn Watermannen. Een desman [bisamspitsmuis] kan geen desdochter [moeder gebruikte des =
di-ethyl­stil­bes­trol
]
hebben. Tijdens een watersnood is er geen waternood. Een yapok is een wateropossum. Napi's [eetbare knol] kun je wel eten, die nashi's [nashipeer] ook. Hookahs, nargilehs en shisha's zijn waterpijpen. Ik waterski, jij waterskiede, hij heeft gewaterskied en wij gaan waterskiën. Een spijer is een gargouille [waterspuiter].


8. De Kleine Waterslang heet ook wel Otter [sterrenbeeld]. Een clepsydra is een wateruurwerk. Boiler en geiser zijn waterverwarmers. De waterwolfsspin is geclassificeerd als de Pirata piratica. Een bekende waterweg is de Nieuwe Waterweg. Watskeburt? Dit houdt het midden tussen watjes- en rambobeleid. Smaakt watoessivlees een beetje? 'Gedogen' is een wattenwoord. Tweemaal een waza-ari en je hebt een (vol) punt. Wazzup? De WCC is de World Council of Churches (Wereldraad van Kerken, organisatie van een aantal
niet-rooms-katholieke kerken). Wanneer wordt dat (die) webinar gehouden? Hoeveel potten kunnen er in die weckketel? 31 oktober staat bekend als Hervormingsdag. In 1834 werd de Akte van Afscheiding en Wederkering [ontstaan Christelijk Gereformeerde Kerk] vastgesteld. Na de oorlog hadden we de Rijksdienst voor de Wederopbouw, een rijksdienst.


9. Met de wedge sloeg hij het wedgwood aan gruzelementen. Zullen we hem een wedgie [= birren, broek in reet] geven? Een weduwe draaien deed je met tabak van de Weduwe van Nelle [eigennaam]. De bijnaam voor de particuliere werkverschaffing voor gedemobiliseerde militairen tijdens WO II was 'weduwe', gevormd naar: Wij Doen Uw Werk [We lijkt beter]. De douairière genoot een flinke douarie. Die weduwnaar is een kooltje vuur dat rookt en niet goed doorbrandt, in tegenstelling tot dat kooltje-vuur in de tuin. De weduwvrouw was in de weduwrouw. Er hing een weeë lucht. Moet je 'wiet' of 'weed' schrijven? Allebei goed! De Orde der Weefsters is de vrouwelijke pendant van de Orde van Vrijmetselaren. Alle Weegschalen, licht of zwaar, zijn geboren onder de Libra [sterrenbeeld, Weegschaal]. De lange week loopt van Hemelvaartsdag tot Pinksteren. Sparren- en lindehout is weekhout.

10. Hij zal zijn geluk niet op kunnen. Weepies zijn tearjerkers. Hoe zat het ook alweer [oVD]? Die weergase meid draagt weergaas mooie kleding. Bravo, dat is poets wederom poets: leer om leer. Een ave mariaatje [keer bidden, naam gebed is Ave (Maria)] kon er nog net af. Wat is weeuwenaarspijn [weduwnaarspijn, elleboog, telefoontje]? Een wist-je-datje is een weetje [een ditje en een datje, mv. ditjes en datjes]. Wat was in staatkundig opzicht de Derde Weg [middenkoers SU en US]? De SoW-kerken waren Samen op Weg [SoW] en vormen nu de PKN. Al pratende weg begrepen we dat dit werkende weg moest worden opgelost. Een weggie [Eng.: roadie] is een manusje-van-alles. Dat roadblock houdt die roadtrain (XXL-truck) niet tegen. De Wehrmacht was, zoals bekend, tot 1945 het Duitse leger.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten