vrijdag 26 september 2014

0288 Dictee woensdag 24 sep 2014 (5): dictee 781 (deel 1) √

Dictee - dictees [0288]

Oefendictee 781 (deel 1)

Hier de zinnen 1, 2 en 3 van dictee 781.

1. Als je de vibe [goed gevoel] hebt, ga je gemakkelijk viben [dansen op muziek, onderlichaam draaien]. Bij het ov kom je soms vics

[vei­lig­heid, in­for­ma­tie en con­tro­le
] tegen. De vicaris apostolicus en de vicaris-generaal ontmoetten elkaar recent. De ex-viceadmiraal is nu al enige tijd vice-eersteminister. Ook in de victoriaanse tijd dronken ze al victoriawater. Vitamine V is vakantie en V is victorie. Het woord 'vicuña' (vigogne, lama(wol)) schrijf je met of zonder tilde, maar doe het wel goed. De Nijmeegse Vierdaagse is een vierdaagse afstandsmars. De verloren zoon werd gefêteerd. Wie heeft die 24 uursrit (die 24-urige tocht) gewonnen? Bij het vierlandenpunt was ook Moresnet betrokken. De viermeiviering [4 meiviering] is de nationale dodenherdenking. Wie weet er nog van de Vietcong en de Vietminh? Dat nieuwtje is vieux jeu. De Maya's hadden het vigesimale stelsel van tellen. Met viezevazen houd ik me niet bezig. Lucebert was de keizer der Vijftigers.


2. Een vihuela [vie-wèh-laa] is een soort middeleeuwse Spaanse gitaar. Wordt vijgetouw echt nog gebruikt? Wat deden de vincentianen? In de Indiase keuken vindt men vindaloo. De uitvoering zal vanavond plaatsvinden: hopelijk kunnen we daar nog een plaats vinden. Een knaagmaki is een ayeaye. De rozenvingerige dageraad diende zich aan. De vinho verde is een frisse, licht mousserende Portugese wijn. De vinsanto is een dessertwijn uit Santorini. Van de violenwortel (de welriekende wortelstok van de Florentijnse lis) maakt men poudre de riz (d'iris). De eersteviolengroep speelde de sterren van de hemel. Een godswoord is een Bijbeltekst en dat komt uit Gods Woord, de Bijbel. Hoe werkt een viral? Virginische tabak is virginiatabak. Mooi om te zien, zo'n Virgo inter Virgines (schilderij van de Maagd Maria * met kind en 3 andere heilige maagden). De viri docti [geleerde heren] zullen het wel weten.
* NB VD schrijft meestal maagd Maria en Heilige Maagd (Maria), maar niet consequent.

3. Welk verhaal hoort er bij de naakte waarheid (nuda veritas)? De waarheid zal die fides Punica [valsheid, verraad] wel achterhalen. Aeneas had in de fidus Achates een trouw metgezel. De leus van de stad Gent is 'hou en trouw' (Fides et Amor). Het Leidse studentencorps heeft als zinspreuk 'deugd, eensgezindheid, trouw' (Virtus, Concordia, Fides), het Groningse 'wederzijdse trouw' (mutua fides) of volgens een andere bron 'Vindicat atque polit' (niet meer in oVD). Een oeioeimachine is een hoeihoutje. Hij barst van de vis vitalis, de levenskracht. Vita ante acta is een juridische term voor een soort van cv? Een vita sedentaria kun je moeilijk een vita vitalis noemen. Zo'n éminence grise hoef je echt geen nieuwe vitamine R toe te dienen. Zo'n vitium originis [fout ten gevolge van verkeerde opzet] komt meestal niet meer goed. Met explantatie wordt vitrocultuur [kweken levende weefsels buiten lichaam] bedoeld.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten