vrijdag 26 september 2014

0291 Dictee woensdag 24 sep 2014 (8): dictee 782 (deel 1) √

Dictee - dictees [0291] 

Oefendictee 782 (deel 1)

Hier volgen de zinnen 1, 2 en 3 van dictee 782.

1. Het was een bijna-botsing, een near miss. Is een VPN een Virtual Private Network, de VR is de virtual reality. Hij is door- en doorslecht, in- en ingemeen. Bij deze nepwebshop kun je een nepopenhaard [open haard] kopen. Rekruten worden gerekruteerd via rekrutering. Dat onlangs afgetreden PvdA-Tweede Kamerlid heeft nu een andere baan. Op fietsenplaatsen kun je fietsen plaatsen. Een chertepartij is een charte-partie (een scheepsvrachtovereenkomst). De Vrede van Münster [Munster ligt in het Munsterdal in de Elzas] betekende het einde van de Tachtigjarige Oorlog, de Vrede van Versailles van de Eerste Wereldoorlog. De godsvrede wordt ook wel treuga Dei of pax Dei genoemd. De zegenwens aan het einde van een kerkdienst luidt: pax vobiscum [vrede zij met u]. Een vredesdemonstrant is een paxzalver. Bekende vredessymbolen zijn het V-teken en het
ban-de-bomteken.
 

2. De zeven vreugden van Maria zijn aanbidding der koningen, annunciatie (herdacht bij de Annunciatie of Maria-Boodschap), geboorte (kerstfeest), hemelvaart (herdacht op Hemelvaart of Hemelvaartsdag) en drie andere, wisselende momenten, onder andere bezoek aan Elizabeth (herdacht op de Onze-Lieve-Vrouwevisitatie) en terugvinding van Jezus in de tempel. De Vreugde der Wet is de israëlitische feestdag in oktober (Simchat Thora) ter herinnering aan het herstel van de godsdienst na de Babylonische ballingschap. Hij kwam langs, Vriend Hein. Valse vrienden zijn faux amis of false friends. Een amicus curiae is letterlijk een vriend van het hof (juridisch). De Vrije Gemeente was in Amsterdam gelokaliseerd. De vrijdagpreek in de islam is de khutbah. Is het mare liberum een vrijplaats voor kapingen? Vrijmad is etgroen. Maçon: freemason [alleen Engels: vrijmetselaar].
 

3. Bekende vrijplaatsen waren Culemborg en Vianen. Koen, je moet je vrijspelen! Dat mensje is vroegoud, haar kleinzoon vroegwijs. Hij is tweeds [uitspraak: twees] geworden bij het hardlopen. Vroeger zat ze bij de Rooie Vrouwen. Vrouwe Justitia heeft gesproken. Jaarlijks op 8 maart is de Internationale Vrouwendag. Vuilakken zijn viezeriken. Als het vulgus zich vereent, berg je dan maar. Die autobanden zijn gevulkaniseerd. Dat is een besmettelijke ontsteking van de oorspeekselklier, vulgo de bof. Van vulgate teksten mag je niet afwijken. Met Vulcanus (Vulcaan) werd een fictieve planeet binnen de baan van Mercurius bedoeld. De afkorting W3C staat voor world wide web consortium (www). De Waadi is de Wet Allocatie Arbeid door Intermediairs. De rode Walen, dat zijn de Teuten. Er waren Frans- en Waalsgezinden.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten