zaterdag 13 september 2014

Dictee woensdag 17 sep 2014 (13): dictee 779 (1) [274]

Hierbij het eerste deel van dictee 779.

1. Een tubax is een contrabassaxofoon in es. De TUD is een tu, net als de TU/e. Een gebroken been wordt gegipst, een ontuchtige gegispt. Die ambtenaar was vertuid aan het Schip van Staat. Tuiles du nord zijn zekere dakpannen. Het leek daar wel een tuin van Eden. De tuingod Priapus beschermt de tuinen. Waarom heet een flobert een tuingeweer? Ziedaar: een ijdeltuit met een tuit(zak) patat. Met tukkers worden Twentenaars bedoeld. In Thailand vind je veel tuktuks. De tUL is een samenwerkingsverband van LUC en UM. Die tungsteen wordt ook wel scheeliet genoemd. Een aandoening van de carpale tunnel is het carpaletunnelsyndroom. Ik wil leren turbolezen. Het zit ertussenin. Een musketon (mousqueton) is onder andere een wapen. Een ijker vaart zelden mee op een turfeiker. Een tuinfeest is een fête champêtre.
2. Wat is dit voor entremetstje (tussengerecht)? Het spinsel van de rups van de tussahvlinder is tussor. Een tuyau [twie-joo] is een tip. VD vertelt niet wanneer de twaalfdaagse veldtocht plaatsvond, wel wanneer de Tiendaagse en de Achttiendaagse Veldtocht waren. Ze stuurde een leuke twaiku over de twatwa, de zwarte bisschop. Tweedens: en de buurman dan? Mijn broer is tweeds geworden bij het hardlopen. Een tweepaardje is een deux-chevaux of toch gewoon een lelijk eendje? Is zij nog steeds aan het twilliciteren? Wij tweetjes hebben het maar goed getroffen. Een twitcher is een vogelspotter. Een twitterazzo verspilt tenminste geen papier. In een typico-orkest zitten ook cuatro's. Ook een typediep maakt tik- of typefouten. Wat is typosquatten? Terzelfder plaatse wordt afgekort tot t.z.p. De tzigaan: een zigeunermuzikant. Een überbitch is een hele erge.
3. U aller aanwezigheid verblijdt ons. Jouw überschwänglichkeit gaat soms te ver. Let op de woorden 'uberteit' en 'ubique'. Uche-uche, het stikt hier van de muggen. Een uchiki kuri is een smakelijke pompoen. De UCL is de Université Catholique de Louvain, de Katholieke Universiteit van Louvain-la-Neuve. Het percussie-instrument udu komt uit Nigeria. De afkorting U Ed. is van U Edele. De UEFA is de Union Européenne de Football Association, de Europese Voetbalbond. Ze liep op uggs. De Universiteit Gent wordt aangeduid als UGent. Een uienpatroon vind je in Meissener porselein. De Vlaamse jaarlijkse literatuurprijs is de Gouden Uil. Hé, uilenbal, uilskuiken, even opletten, hè? Hij ging helemaal onderuit. Zij was een vrouw uit één stuk. De appels moeten onder uit de kelder komen. Daar kom je niet onderuit.