vrijdag 26 september 2014

0298 Dictee woensdag 24 sep 2014 (15): dictee 784 (deel 2) √

Dictee - dictees [0298]

Oefendictee 784 (deel 2)

Hier volgen de zinnen 4, 5 en 6 van dictee 784.

4. De wijtenwagen ging naar het houtenjassenpark. Dat wijzemannencollege geeft vaak goede raad. Hij bracht het op niet mis te verstane wijze te berde. De Drie Koningen zijn de Wijzen uit het Oosten. Wij zijn geen kannibalen en het vlees van Schotse hooglanders smaakt ons goed. Het wilhelminische tijdperk loopt van 1880-1918. Is er ook een vereniging van wilhelmina's-vooruit? Een wilfer denkt voortdurend: what was I looking for? Een variant daarop is winozzen (waar was ik naar op zoek?). Alleen in Luxemburg wordt er nog Letzeburgs gesproken. Ik heb het niet zo op selffulfilling prophecy's. Met '*full*': fullback, full colour (en fullcolourdruk, GB), fulldress (galakleding), full employment, fullereen (buckyball), full house, fullprof, fullservicebureau en fulltime(r).
 

5. Full speed en full swing ging hij ertegenaan. Had een wrongful life (!) beter niet voorkomen kunnen worden? RGB: rood, geel en blauw, de namen van de drie primaire kleuren, waarmee door kleurmenging een weergave of reproductie in full colour kan worden verkregen. Vergelijkbaar is CMYK: cyan, magenta, yellow, key, de namen van de drie primaire kleuren (cyaan, magenta, yellow) en zwart (Engels 'key', verwijzend naar de laatste letter van 'black'), waarmee door kleurmenging full colour kan worden gedrukt. Je hebt gouden willems [tienguldenstuk] en witte willems [wittebrood]. Hij is zo'n stille willie. Die whizzkid doet niks anders dan williewortelen. Met een winchester kun je schieten. Te loever(t) is aan de loefzijde.
 

6. De WiMAX is de worldwide interoperability for microwave access, een standaard voor breedbandige netwerken. Amsterdammers noemen Hagenaars windhappers. Is dat nu een windjak of een windjack? Ik waande me in het originele Winjewanje (Wingiewangie). Zijn handelsmerk is wining-and-dining. Wat is een kap- [modelhoofd pruikenmaker] en wat een kaapstander [windspil op schip]? Spreek jij 'wingerdrank' wel goed uit? Sta je toch raar te kijken als een webwinkel de naam Winkel van Sinkel draagt. Theo loog, dat hij theoloog was. De vertaling van 'mindfulness' is 'achtzaamheid'. Die actions de jouissance [bewijs van deelhebberschap] zijn gewild. Nog geen knoop van mijn gulp, voor de Winterhulp [propagandamiddel NSB]. De Winterkoning wordt ook wel Sneeuwkoning genoemd [Frederik V van de Palts]. De WISC is de Wechsler Intelligence Scale for Children (bepaalde intelligentietest voor kinderen).

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten