vrijdag 26 september 2014

0297 Dictee woensdag 24 sep 2014 (14): dictee 784 (deel 1) √

Dictee - dictees [0297]

Oefendictee 784 (deel 1)

Hier volgen de zinnen 1, 2 en 3 van dictee 784.

1. Hier geldt het wetboek van mevrouw Etiquette. Hillbilly is countrymuziek. Je weet wel, wie ik bedoel: die man die vaak in zijn blote je-weet-wel loopt. Ik weet niet hoeveel jij er gezien hebt, maar er liepen ik-weet-niet-hoeveel dronken lieden, dronkenmannen, op dat plein. De wetschool (madhhab) is een stroming, (soennitische) richting in de islamitische plichtenleer. Fraus legis [wetsontduiking] lijkt me niet strafbaar. In het Vlaams Parlement hanteren ze vaak wetstratees [politiek jargon, genoemd naar de Wetstraat]. Vraag dat maar eens na in de wewi [wetenschapswinkel]. De Zoon is wezenseen aan de Vader (en de Geest). Wham, die botsing zag je aankomen! Whappen (appen) is whatsappen. Wysiwyg: what you see is what you get. Hij is een kei in wheelies en stoppy's. Whiffen is toch wel een afgang [een whiff slaan, compleet missen bij golf]. Bij whisky-soda moet je eigenlijk ook whiskysaus nuttigen. Lees die whodunit [detective] maar.
 

2. Whistleblowers [klokkenluiders] zijn vaak vogelvrij. Is er in
Zuid-Afrika sprake van een white trash [blank uitschot]? Die kinderen verkommeren, who cares? In een wibbussie was de wibowoning [wonen in beschermde omgeving] voor de ex-wibocri [witteboordencrimineel] ingericht. Een augur is een vogelwichelaar. Het aantal auto-inbraken neemt toe. Dat is dan drie keer (driemaal) zoveel als nodig is. Het meervoud van widoei [gemeenschappelijke schuldbelijdenis] is widoejim (zoek maar op). Wied [onkruid] is beslist geen drug. Wat zijn wiedauw [wilgentenen], landouw [velden, weilanden, akkers] en landauer [vierwielig rijtuig met beweegbare voor- en achterkap]? Duh, dat is nogal wiedes! Triest: eerst een wiegelied en dan de wiegendood. O ja, een wie-met-wietje zeker. De Sargasso- of Krooszee is een kroos- (niet zo in VD) of wierzee.  Doe niet zo wieties [onnozel, simpel]. Met de Ouden worden meestal de Grieken en Romeinen bedoeld. Een wigstaart is een gewone zwarte zee-eend, dus geen Zwarte Zee-eend. In België slaat de term wigw's op weduwen, invaliden, gepensioneerden en/of wezen.
 

3. Ze droeg iets wijds, toen ze naar de weidse dreven vertrok. De zalving met wijolie wordt ook chrisma genoemd. De wijdte hield niet over. Die steppen zijn wijduitgestrekt. Escargots zijn wijngaardslakken, bouquet is wijngeur. Van wijntje (zoals madera) en trijntje houden, is Bacchus en Venus dienen. Een oenologencongres in een chateau en dan in de bodega de chatelaine chateau migraine laten serveren in plaats van châteauneuf-du-pape en dan ook nog het wijnnapje, de taste-vin, laten vallen … Een wijnpruim is een reine-claude. Dat doet me dan weer denken aan: reinette (renet, renetappel), reine Tor (reine dwaas), een Bahreiner en eau de la reine (lodderein). De opinie of de pers wordt wel verwoord met 'la Reine du Monde'. Ik moet er niet aan denken: verreinen, rein of (nog?) reiner maken. Hazenrug met wijnsaus.
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten