zondag 14 september 2014

0279 Dictee woensdag 17 sep 2014 (18): dictee 780 (deel 2) √

Dictee - dictees [0279]

Oefendictee 780 (deel 2)

Hier is dictee 780, deel 2, alinea's 4, 5 en 6.

4. Het Verre Oosten en het Verre Westen liggen ver uit elkaar. Wat was de slogan van de Bond zonder Naam? Die Franse woorden heeft men verbeulemanst (vergelijk: Beulemans Frans). Wat hield het Verbond der Edelen in? Het Hof van Cassatie heette vroeger verbrekingshof. De bpm is de belasting van personenauto's en motorrijwielen. In Nederland en België kan de verbrusseling iets anders betekenen. Flexie en inflectie zijn in de taalkunde verbuiging. Deze staaf is gecadmeerd. Verchinezen is sinificeren. Het Germaanse joelfeest is ten dele verchristelijkt tot kerstfeest [Kerstmis]. Die delfstof is geheel vercookst. Divide et impera: verdeel en heers. Als je iemand iets diets maakt, herinnert dat nog aan de Dietse taal. Wel verdijd, hij verdijt het om te gaan. Verdju, alweer niet gelukt! Bij verdraven van de gouden zweep moeten paarden ver draven.

5. De CCD (colony collapse disorder) is de verdwijnziekte bij bijen. Handel maar naar vereis van zaken. Wanneer was de laatste verenigde vergadering der Staten-Generaal? Verenpikken is elkaar in de veren pikken. Je moet dat niet veresthetiseren. Veretteren is abcederen. Ook 'verfoliën' lees je gemakkelijk verkeerd, net als 'verfrest'. Wat kan mij dat verfukken! In 1651 vond de Grote Vergadering (van de Staten-Generaal) plaats. Hij voelde zich vergauweloosd. De Remunerator is Christus de vergelder. Oog om oog en tand om tand: jus talionis. Hoe luidt de vergelijking van Arrhenius? Dat wil je niet weten ... Vergeme (vergimme) nog an toe! Glazuur is verglaassel. Verbeid de tijd, want de tijd verglijdt. Vergratisering [gratis worden ...] heeft niets met graten van doen. Wat is vertragingssas [pyrotechnisch mengsel ...]?

6. De vergriekste naam van Schwarzerd is Melanchthon. Wat houdt de Verhaalswet [over alimentatie] in? De Verhoging van het Kruis is de Kruisverheffing. Veridiek is oprecht. Hij verkondigt vérités de Monsieur de la Palisse, waarheden als koeien. Hij geertte als vorm van verkeerdjassen. Een verket is een eetvork. Het vrouwtje dacht: was ik maar een verkleurmannetje. De pot-au-feu, een stoofpot van vlees met bouillon en groente, wordt niet boven een pot à feu klaargestoofd. Een pot-de-vin is een fooi. Een pot de chambre of vase de nuit is een nachtspiegel. Het was een gemêleerd gezelschap. Een scrimmage heeft ook wel wat van een mêlee van spelers. Leidt een gemankeerde dominee een vie manquée, en lijdt hij daardoor? De gevreesde peshmerga's zijn leden van een Iraaks-Koerdische strijdmacht die op verzoek van Turkije de Koerdische guerrillero's bevecht in het
Turks-Iraakse grensgebied.

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten